Адвокати сигнализираха за проблеми и разнопосочна практика в Агенцията по вписванията. Александър Пелев от Фейсбук общността на българските адвокати разказа как едновременно получил отказ за вписване на обстоятелства по отношение на дадена фирма, така и самото вписване, предаде БТА.

Адвокати разкриха и друг куриозен случай - техен колега получил отказ, защото в Агенцията по вписвания не успели да отворят PDF файл.

Адвокатите, омбудсманът Мая Манолова, ресорният зам.-министър на правосъдието Десислава Ахладова и шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева дискутираха проблема, повдигнат преди няколко месеца пред обществения защитник.

Един от проблемите е сроковете, които се поставят за изпълняване на указания от страна на агенцията. Те били съвсем кратки и нямало как да се реагира. Длъжностните лица по регистрация си противоречат, когато става дума и за изисквания от страна на Комисията за защита на личните данни/КЗЛД/.

Десислава Ахладова заяви, че адвокатите могат да участват в консултативния съвет, който има отношение по проблема. Тя предлага да бъде питана конкретно КЗЛД за публикуването на лични данни.

Според Габриела Козарева агенцията няма механизъм да регулира еднаквост и бързина за работата на длъжностните лица по регистрация. Няма как да оказваме контрол, посочи тя. И припомни, че в момента има изключително голям брой - около милион и половина годишни финансови отчети. Те чакат обработка, която е забавена в последните 16 години. На ден постъпват средно 1000 такива отчета, а работят около 110 човека.