Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус - Григор Григоров, е мислил за самоубийство непосредствено след инцидента. Това каза в ефира на Нова телевизия тази сутрин адвокатът му Христо Ботев.

"Спомените му са изключително объркани. Говорих с него повече за личното му състояние, защото то наистина е много тежко - и психически, и физически", каза още защитникът.

Той допълни, че Григоров е много объркан и не може да прецени чия е грешката за случилото се, но няма спомен да е имало разсейване от негова страна по време на злополучното пътуване.

Вчера обаче пътници в една от двете коли, които автобусът е блъснал преди да падне в дерето, разказаха, че са го видели да не гледа в пътя, а към човека до него.

Ботев беше категоричен, че ще иска от съда налагане на по-лека мярка за неотклонение на клиента му. Днес съдът ще разглежда искането на прокуратурата той да бъде оставен за постоянно в ареста, след като вчера беше изписан от болница и откаран в следствения арест. Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на други 21.

В същото време в Курило се събраха на протест възрастни хора, които го защитиха. 

"Гришата не е виновен, всички плачем за него, той пътува с нас, изключително скромен и добър, винаги кара много бавно", каза една от жените, които са се возили много пъти с него години назад.

Друга добави, че Григоров дори не им позволявал да говорят с него, докато шофира, толкова изряден бил. 

Вчера регионалният министър Николай Нанков потвърди, че в асфалта е имало недопустими вещества, които имат свойствата да се полират. Вече стана ясно, че няколко пъти са подавани сигнали, че участъкът е опасен и има много катастрофи, но настилката не е била ремонтирана.

Още има опасност за живота на част от ранените

Остава опасността за живота на три от пострадалите жени, които са настанени в "Пирогов", но състоянието им е стабилно, каза тази сутрин на брифинг изпълнителният директор на спешната болница проф. Асен Балтов.

"Състоянието на трите жени, които са на апаратна вентилация, няма промяна. Все още са стабилни, но не може да се каже, че са извън опасност за живота", обясни той, цитиран от "Фокус".

И подчерта, че не се влошават, което е добре, защото имат гръдна травма, а когато тя се развива, се очаква да има влошаване.

"На другите три жени, които са вече в по-добро състояние им, предстоят оперативни интервенции днес и утре. Може би в петък ще имаме повече информация", уточни Балтов.

Той поясни, че е по-добре тези жени да минат оперативна интервенция и след това да се прецени кога да бъдат извадени от реанимация.

По отношение на дарителските акции за спасяване на пострадалите от катастрофата край Своге, проф. Балтов каза:

"Макар и в момента да сме подсигурени с кръвни продукти, винаги има необходимост от допълнителни, не само за тези пострадали, а и за останалите".