"Доносничеството и докладването е наследство от едно отминало време, което трябва да остане в миналото", това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV адвокатът Емил Георгиев. Така той коментира предложението при нужда юристи да издават информация на свои клиенти на ДАНС, като мярка срещу прането на пари. Заради това част от тях излязоха на протест.

"България е от малкото държави, където адвокатурата е уредена на конституционно равнище - правото на защита е основно човешко право. Това означава, че ако ние трябва да докладваме на ДАНС онова, което нашите клиенти ни доверяват в рамките на взаимоотношения адвокат-клиент - ние не само се превръщаме в посмешище, карикатура, а ние ставаме доносници", заяви юристът.

Според управляващите така националното законодателство ще се синхронизира с европейското.

"Това е чест аргумент, който не е в състояние да прикрие факта, че тази директива, която те твърдят, че предвижда специфични правила за адвокатурата, които не се намират в нашия закон срещу изпиране на пари. Ние искаме да знаем какво е направил Висшият адвокатски съвет, когато се е приемал този закон", посочи Георгиев.

По думите му 79 становища са постъпили от различни юристи и неправителствени организации до Висшия адвокатски съвет, но тези документи не могат да бъдат открити.

"Ние си задаваме въпроса какво прави този орган, защо го има? Ако не се бяхме вдигнали на протест и не им бяхме поискали сметка, те какво щяха да направят", допълни адвокатът. 

Георгиев заяви, че в Германия този проблем е уреден, като задълженията за разкриване на информация отпадат по линия адвокат-клиент. Задължението е на лице, само когато адвокатът активно съучаства в престъплението.

"Ние не искаме да застъпваме права за адвокати, които нарушават законите, ние искаме да се спазват законите. Ние действаме така, че да защитим интересите на хората и бизнеса", допълни адвокатът.

Юристът заяви, че протестът им продължава и утре. Демонстрацията ще се проведе пред Висшия адвокатски съвет.

По-рано днес, именно заради протестните действия, управляващите се съгласиха да вкарат  представители на адвокатите в работна група, която ще преработи Закона срещу изпирането на пари, приет преди по-малко от година.

Това съобщи днес в Народното събрание , предаде агенция "Фокус".

Първото събиране на работната група ще е във вторник от 13 часа, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с Висшия адвокатски съвет. Според него от адвокатурата правят погрешни тълкувания на текстовете и се създавали внушения, че става въпрос за "някакво доносничество спрямо ДАНС на всички техни клиенти". Той допълни, че клиентите на адвокатите трябва да са спокойни, че интересите им ще бъдат защитени.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова благодари за гъвкавата реакция на Народното събрание, но изрази надежда в най-скоро време да бъде постигнато прецизиране на всички норми, така че да бъдат защитени и общественият интерес, и индивидуалният интерес на гражданите и юридическите лица.

Миналата седмица адвокатска кантора оспори пред Върховния административен съд друг спорен текст в закона, който изисква от различни браншове да предадат на ДАНС график за обучение на служителите си как да разпознават преводи, които представляват пране на пари. Според спорния текст адвокатите са задължени да правят комплексна проверка на своите клиенти, да правят оценка на риска от изпиране на пари и да разкриват информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти. Позицията на адвокатите е, че тези разпоредби противоречат на конституцията и Европейската конвенция за защита на човешките права.