Предстои изграждане на космически център на НАТО. Нашата амбиция е да имаме представители в него. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес посети Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, където се отбелязва тържествено 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Адмирал Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база.

"Убеден съм, че има какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията, допринесла много в развитието на космонавтиката, заяви адмирал Ефтимов. - За съжаление през последните години протекоха процеси, които забавиха нашето развитие - недофинансирне, някои реформи във Въоръжените сили, в частност във военнообразователната система. Наложи се да вземем решение за възстановяване на ВНВУ, да утвърдим традициите и да отправим поглед в бъдещето."

Той изрази убеденост, че идеята, която стои за възстановяването на ВВВУ, е работеща и се влагат усилия да възстановяване и надграждане на традициите. По думите му трябва да се създадат условия за устойчиво бъдеще.

"Големи надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите Ф-16 Блок 70, с което нашата авиация действително стъпва в 21 век. Изработва се национална позиция и се залагат документи, които трябва да намерят своето практическо приложение в учебните програми на ВВВУ. В момента правим селекция, подбор на кандидати, които да проведат специализирана подготовка, за да може, когато се открие центърът, да имаме национално представителство", коментира адмиралът.

На въпрос за проблемите в учебната авиация той отговори, че те са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите.

"Надявам се да имаме скоро такава бройка самолети, която да позволява нарастване на летателните часове", каза началникът на отбраната.

"На празника на храбростта самолети на учебната авиация ще прелетят над София", каза още адмирал Ефтимов.

 "След възстановяването на Висшето военновъздушно училище, броят на обучаемите се увеличи двойно", добави началникът на учебното заведения, бригаден генерал Юлиян Радойски.

Той посочи, че завършват 25 курсанти, а приемат 55 млади хора. Вече се вижда, че липсват кадри - има недостиг на пилоти, на инженерно-технически състав, отбеляза генералът. Адаптираме се много успешно след възстановяването на училището, а в началото на юни идват новите учебни самолети, посочи той пред БТА.

Бриг.ген. Радойски поясни, че са обявили шест обществени поръчки за ремонти на материална база, като три от тях са били обжалвани, което е забавило темпото. Той припомни, че училището е имало административна тригодишна акредитация и е трябвало за три години да направи институционална акредитация.

"Вместо за три години това стана за една година, уточни генералът. - Учебните програми, които създадохме за 2021 г., отговарят на съвременните европейски изисквания и от септември т.г., когато стартира новата учебна година, ще бъдем в крак с международните изисквания. Нашите обучаеми ще имат сертификати и ще могат да си намерят работа във всяка точна на света."

В училището е подредена фото изложба по повод 60-годишнината от първия полет на човек в космоса.