От началото на месец юни едно от най-популярните лица се връща в ефира на обществената телевизия. Изненадващата новина съобщи самата водеща и не крие вълнението си от предстоящата промяна.

- Връщате се в БНТ. Какво предстои от тук нататък?

- Връщам се в БНТ с вълнението, с което прекрачих прага ѝ за първи път, с тази разлика, че там вече ме познават добре и ме посрещат приятели с думите: Добре дошла у дома! Вярвам, че това е най-големият подарък, който можех да получа. Благодаря от сърце!

- Какво Ви накара да вземете това решение?

- Умът и сърцето в еднаква степен, но преди всичко поканата, която получих от страна на телевизията. В "Още от деня" се връщам с огромно желание, не защото съм го водила това предаване и го обичам. А защото съм един от най-верните му зрители. Обмислям и нови проекти.

- Получихте ли подкрепата на близките Ви?

Разбира се. Всяко мое професионално решение до този момент е получавало първо тяхната подкрепа. Обичам ги и им благодаря за това.

- Кои са темите, които Ви вълнуват и искате да присъстват в предаванията Ви?

- Горещите теми от деня, които вълнуват, предизвикват въпроси и са поле за сблъсък на различни гледни точки.

- Има ли важни моменти в живота Ви, които сте изпуснала заради професията Ви?

- Разбира се, че има и то много. С годините се уча да не мисля с горчиво чувство за тях, а по-скоро да не ги пропускам повече.

- Кои са учителите Ви в журналистиката?

- Всеки успех в журналистиката, както и всеки успех по принцип не е случаен. Учила съм се от успехите на много свои колеги с внимание и уважение към това, което са постигнали. И продължавам да се уча всеки ден!

- С какво се гордеете най-много?

- Със семейството си, както и с това, че мога да се обърна назад, както и да погледна напред и да видя толкова приятели!

Снимка: Светла Петрова, БНТ

Визитка

Аделина Радева има близо 20 години опит като журналист, автор и водещ на радио и телевизионни предавания. Кариерата ѝ стартира в ефира на радио FM+, била е кореспондент в Атина на програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР, радио Експрес и Deutsche Welle. Работи за ΑΝΤ1 Гърция и прави репортажи за Нова телевизия от гръцката столица. През 2008 г., след завръщането си у нас, започва работа в Българската национална телевизия. Била е водеща на централната новинарска емисия "По света и у нас" (2011-2018), автор и водещ на публицистичното предаване "Още от деня" (2016-2017) и на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" (2008-2011). Последните две години е част от екипа на "Здравей България" по Нова телевизия. Автор е на документални филми за събитията в Гърция за рубриката "В кадър", на различни телевизионни студия и извънредни предавания и на поредица от репортажи за новините и програмите на БНТ.

Завършила е Държавния каподистрийски университет на Атина, специалност "Комуникации и средства за масово информиране". Лице на много благотворителни кампании и инициативи. Носител на награди и отличия в обществения и социален сектор.