Работодателите, които искат да назначат служители с увреждания, ще бъдат подпомагани финансово, за да осигуряват достъпна среда и да адаптират работните места, съобщи днес във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. По думите й подкрепата ще бъде до 10 000 лева. Петрова допълни, че до месец програмата ще стартира пилотно, предаде БТА.

В изпълнение на промените в законодателството вече започна изготвянето на индивидуалните оценки на хората с увреждания, каза още Петрова. Тя припомни, че подкрепата, от която конкретния бенифициент има нужда, вече ще се организира на тази база. По думите й оценките се извършват според реда на подадените заявления, без да има приоритетни групи. Петрова уточни още, че няма срокове за кандидатстването.

За повишаване на заетостта на хората с увреждания ще помогне и новият закон за предприятията на солидарната и социална икономика, допълни зам.-министърът. По думите й в него са заложени насърчителни мерки, които позволяват предприемачите да кандидатстват с проекти чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" или пред фонд "Социална закрила". Специален акцент в закона са малките населени места, защото регионалният дисбаланс в страната е много голям, допълни Петрова и уточни, че така ще може да се създават нови малки предприятия, насочени към създаване на социални услуги или продукти от социалната икономика. По думите на зам.-министъра до месец ще бъде готов и регистърът на социалните предприятия в България.

Край Варна днес Султанка Петрова участва в 10-я юбилеен международен форум на Националния алианс за социална отговорност. Съорганизатори на събитието са МТСП, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/, Националното сдружение на общините и община Варна. Във форума участват близо 200 представители на държавни институции, общини и неправителствени организации от цялата страна. Сред официалните гости са генералният секретар на EASPD Люк Зелдерло, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, зам.-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Мая Василева.