Увеличава се опашката от автомобили на ГКПП "Дунав мост 2" на изход от страната, съобщиха от предприятието за управление на моста.

Опашката достига вече 9 километра. Над 8 часа отнема преминаването през граничния пункт, предаде "Фокус". Причината е в монтирането на датчици за контролиране на радиоактивността от румънската страна. Датчиците се поставят по европейска директива на всички гранични пунктове в Румъния, като срокът е до 19 октомври.

"Румънците точно сега са решили поетапно да затварят по едно от действащите трасета за монтиране на датчици за радиоактивност. Те не са го съгласувал с нас. Румънските гранични служби имат проект за монтиране на датчици за радиоактивност на всички ГКПП, по европейска директива, което ще отнеме 2 месеца", каза изпълнителен директор на хидротехническото съоръжение Видин Любомир Низамов пред БНР.

В момента на граничния пункт има много леки автомобили на изход от страната, които заемат две трасета. Другите две трасета са за тежкотоварни автомобили и там натоварването е голямо. Заради монтирането на датчици румънските служители затварят по едно от действащите трасета.

Очаква се до края на деня да се увеличи и опашката на вход на граничния пункт от румънска страна.

Областното пътно управление във Видин и Пътната полиция обсъждат вариант за нова организация на движението, която да облекчи преминаването през граничния пункт.