Посланикът Ерик Рубин посочи в интервю за БНР, че има съвсем определено послание и държавният секретар Рекс Тилърсън съвсем ясно го е казал.

"ЮНЕСКО като организация се нуждае от сериозни реформи, а ние не видяхме достатъчно реформи и позитивно развитие. Това е първата причина.

Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО прие Палестина като пълноправен член. Ние вече дължим повече от половин милиард долара и тази сума ще нараства, ако останем пълноправен член. Това е фактор в нашето решение също така.

Третият фактор са постоянните, последователни и увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор (Ирина Бокова - б. р.) и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните членки", каза посланикът на САЩ у нас.

САЩ напускат ЮНЕСКО заради ”антиизраелски предубеждения” >>>

Ерик Рубин обясни какво ще последва по-нататък.

"Ще останем член до края на 2018 година, защото такива са правилата на ЮНЕСКО, а след това ще имаме статут на наблюдател. Потвърждаваме ангажимента си към опазване на културното наследство по всички важни проекти, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във важните проекти навсякъде по света, така че не се отказваме от целите на организацията, но смятаме, че в този момент няма смисъл от това да бъдем пълноправен член", поясни посланикът.

Израел следва примера на САЩ, напуска ЮНЕСКО >>>

Анализатор: Става нещо безпрецедентно

В ЮНЕСКО става нещо безпрецедентно, коментира анализаторът проф. Владимир Чуков и определи това, което наблюдаваме в ЮНЕСКО в изтеклите дни, като драматично.

"В момента се избира кой ще бъде наследникът на Ирина Бокова и наистина вчерашният ден донесе изключително големи изненади. Получи се нещо безпрецедентно.

Знаете, генерален директор на ЮНЕСКО се избира максимум в пет тура като последният, който събере най-много гласове, той става. Всъщност се получи нещо, което досега ЮНЕСКО не е виждало.

Водещият кандидат, това е бившият външен министър на Катар, който получи 22 гласа и не можа да се определи неговият съперник, тъй като двама кандидати - бившият египетски министър на културата и бившият министър на културата на Франция, събраха тъждествен брой гласове – по 18.

И се стигна до допълнителен тур, което всъщност много силно нагнетява напрежението. Сега наистина тук се получи дори не балотаж, а трилотаж и поради тази причина се счита, че оттеглянето на САЩ точно сега, в този момент, е индиректна подкрепа за кандидата на Франция", каза Чуков.

По отношение на споменатите от посланика антиизраелски настроения, Чуков припомни, че приемането за пълноправно членство на държавата Палестина в ЮНЕСКО идва след като тя кандидатства за пълноправно членство в ООН, но това не се случва.

"Държавата Палестина получи статут на наблюдател, а в един момент тя получи статут на пълноправен член в ЮНЕСКО, нещо, което не кореспондира. След това бяха гласувани няколко антиизраелски декларации, също така беше даден специален статут на Гробницата на патриарсите и на старата част на Хеброн като част от палестинските територии, нещо, което беше възприето много болезнено от израелската страна",  коментира Чуков.

Според него това са данните, които реално са предизвикали позицията на САЩ за ЮНЕСКО.

"Сега много зависи кой ще стане нов генерален директор, но очевидно, дали борбата ще бъде между катарец и египтянин или между катарец и французойка,  много зависи каква ще бъде политиката оттук насетне на самата изключително влиятелна организация", каза Чуков.