Освен това не е ясно какво са казали на разследващите за ролята на служителите си по случая. Това обясни пред bTV Петър Петков – приятел на 29-годишния Желяз Андреев от Добрич, който беше арестуван по искане на американските власти за екстрадиция.

Младият мъж е обвинен заедно с още петима българи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които Вашингтон твърди, че са свързани с терористична дейност.

Желяз бе на най-ниската позиция в йерархията, просто трябва да се свързва с клиентите, които му се подават от ръководството и да им предлага тези части, които имат в портфолиото. Не го притесняваше нищо по времето, когато беше там, не е подозирал, че нещо нередно се случва”, обясни Петков.

По думите му, вероятно нерегламентираната продажба на части за Сирийските авиолинии е станала в края на 2013 г. или началото на 2014 г. През 2016 г. Андреев започнал работа в друга фирма, а преди около година се появило първото съобщение на американското правосъдно министерство, в което се споменава неговото име.

„Единствено знам, че в началото беше пълен шок тази новина. Просто започна да се свързва с различни юристи, които да го посъветват какво да се предприеме в тази ситуация – търси контакти с различни юристи и в страната, и в Маями”, разказа Петков.

Желяз Андреев потърсил контакт и с бившите си колеги.

Нямаме никаква информация какви показания са дали собствениците на фирмата. Те са осъдени в Щатите (отново във връзка със сделките със Сирия – б.р.) на 2 години, малко по-малко от 2 години… три различни присъди за двамата братя и сестрата, които са собственици на компанията. Смятаме, че са сключили сделка с прокуратурата, защото присъдите са много ниски в сравнение дори с минималните присъди, които се дават за тези обвинения”, подчерта Петър Петков.

По думите му нашите институции не са търсили контакт с Желяз до ареста му на 7 април. Петков не познава другите обвинени българи (Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев), които са били с ръководни функции – мениджър офис, мениджър отдел, мениджър логистика.

Петков беше категоричен, че Андреев не е ходил нито в САЩ, нито в страни от Близкия Изток.

По-рано днес Окръжният съд в Добрич пусна от ареста 29-годишния Желяз, като му наложи най-леката мярка за неотклонение - "подписка" със срок на изпълнение 60 дни.