Тя разказа какво е преживяла на фона на новите искания от американските власти - този път да им бъде предаден 29-годишният Желяз Андреев от Добрич, обвиняван заедно с още петима българи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които Вашингтон твърди, че са свързани с терористична дейност.

Младият мъж, който беше задържан и днес съдът трябва да реши дали да го остави в ареста, както прокуратурата поиска, твърди, че просто е изпълнявал нарежданията на шефовете си, без да знае за забраната.

Близките на Андреев са се обърнали за помощ към Гергана Червенкова и заедно със съпруга й тя им дава съвети как да постъпят. Двамата ще отидат и на протеста, който семейството организира в негова защита. Те обаче предупредиха:

"Те са в техния филм на ужасите и той тепърва започва”.

Червенкова беше задържана в края на 2012 г., по обвинения за пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет. Тя прекара повече от два месеца зад решетките, а близките и организираха редица протести. Спасението обаче дойде, след като САЩ откриха доказателства, че тя няма вина и се отказаха от искането си да бъде екстрадирана.

Жената разказа днес пред bTV, че всичко започва с шестима цивилни полицаи на вратата на семейния дом:

„Няколко цивилни казаха: „Отваряйте, полиция!”. Ние казахме: „Не, няма да отворим, ще звъннем на полицията дали е възможно това”. Не виждахме навън полицейски автомобили, а децата спяха в съседната стая”.

Гергана седмици наред ту влиза, ту излиза от ареста. Дъщеря й развива страх, че може някой да дойде да вземе и нея.

В същото време в САЩ обвинения са повдигнати на 9 американци, които са или собственици, или управители на аптеки. Началникът на Гергана иска с клетвена декларация да удостовери, че той взема решенията във фирмата, в която тя работи и поради това няма как тя да носи вина. Американският съд не приема декларацията.

Фирмата осигурява адвокат зад Океана. По думите на съпруга на Червенкова - Димо, ако човек бъде екстрадиран в САЩ, на практика трябва да прекара целия процес в ареста, защото за чужденците гаранциите са непосилно големи – милиони долари. Делото, в което Гергана е замесена, се проточва 4 години и приключва с присъда за само един фармацевт, извършвал „на място” непозволени продажби.

„Договорът ни за екстрадиция е написан така, че няма защита за нашите българи. Щом ни поискат, трябва да ни дадат, съдът няма големи възможности да откаже тази екстрадиция. Означава ли, че всички служители на чужди фирми са застрашени да са отговорни за действията, на фирмата, която не е тяхна?”, попита Червенкова.

Други случаи

Практиката с такива случаи е различна. Последният случай е от декември 2016 г. Тогава Варненският апелативен съд потвърди екстрадицията на Красимир Николов, издирван в САЩ за компютърни престъпления и банкова измама.

През август същата година Софийският апелативен съд отказва да екстрадира в Съединените щати Недко Недков. Американската прокуратура го обвиняваше в борсови измами и кражба на самоличност.

През 2013 г. в Съединените щати беше екстрадиран Ваньо Минков. Зад Океана Минков е съден за измами и банкови престъпления.

Марковски: Прокуратурата го обвинява в престъпление, което липсва

„Има възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Дали ще бъде екстрадиран или не, зависи от Окръжния съд в Добрич и от Варненския апелативен съд. Те преценяват дали има основание да бъде екстрадиран. Тук не се преценява дали Желяз е виновен или не, защото това се преценява от съда в Америка”, коментира междувременно пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски.

„Прокуратурата казва, че Желяз е извършил фалшифициране на документи и контрабанда, което не е вярно. За да направи държавното обвинение искане за задържането на Андреев в рамките на 60 дни, е написала нещо, което го няма в молбата за екстрадиция. Прокуратурата е вкарала в обвинението престъпление, за което няма данни”, добави той.

По думите му шефовете на компанията са араби.

„Те са били екстрадирани в Америка и са получили по спогодба около 13 до 15 месеца лишаване от свобода. Законодателството на Америка е доста гъвкаво и позволява да се прецени всеки случай индивидуално. Но това не значи, че нашето момче трябва да отиде там”, добави Марковски.

Цачева: Няма какво да направим

Не трябва да предпоставяме нещата по случая с искането за екстрадиране на 29-годишния мъж, случаят е в много ранна фаза, коментира пък министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНР.

„На този етап няма възможност за отношение и реакция от министерството. Ние сме информирани, но съдът е този, който трябва да се произнесе“, каза Цачева.

Тя посочи, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ в рамките на 60 дни ще възникне задължението да се осъществи тази екстрадиция.

„На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще прецени за съответствието им“, коментира министърът на правосъдието.