Затова броят на българските студенти в трите страни вече се изравнява, защото обучението на английски език все повече се разширява в холандските университети, а много млади българи по-активно учат немски език, за да имат достъп до добрите университети в Германия.

Това заяви Благовеста Евтимова - образователен експерт в Консултантската къща "Дарби", представяйки новостите в приема за кандидатстване за 2017 г. в университетите в чужбина.

"Затягат" условията за прием

Вече много от университетите в чужбина "затягат" условията за прием и разширяват процедурите и изпитите си, което означава, че нараства селективността.

В последните една-две години  все повече университети не публикуват типични оферти, а минимални изисквания. Тези изисквания към кандидат-студентите са различни и може да са за успех, за език, за допълнителни матури, за определени предмети, които да бъдат изучавани, като профилни, обясни Евтимова.

Финансирането на студентите във Великобритания

На 22 септември 2016 г. британското правителство взе решение за финансирането на випуск-2017, за да има обезпечаване с кредити, каза Евтимова. Затова първокурсниците, които ще започнат да учат във Великобритания т.г., могат да са спокойни, че през целия период на обучението си ще могат да разчитат на британските заеми и на шотландските субсидии за покриване на стойността на обучението им.

При таксите в британските университети това е голямо облекчение, защото не е финансиране от банков тип, а е държавна субсидия.

"Сумите по тези заеми се връщат само, когато студентите работят при доход поне от 21 000 лири годишно, независимо къде се трудят. Това означава, че ако 30 г. тези суми не се върнат, те се опрощават - това е формата на държавно субсидиране", обясни Благовеста Евтимова.

От 2011 г. насам средно между 1650-1800 български студенти на година се записват в британски университети, като общият им брой за 2015 г. е бил 6195, което ни отрежда 9-то място сред държавите от ЕС, отчетоха образователните консултанти.

Обучението в Холандия

Холандия продължава да е една от най-търсените страни за българските кандидат-студенти, защото има много програми на английски език в почти всички области, каза образователният консултант Кристина Семковска.

По думите й "в Холандия има сравнително разумни такси и разумни разходи за живот на студентите". Учебната такса за 2017/2018 година е 2006 евро, като тази такса е за всички университети в Холандия, а разходите за живот са средноевропейски.

Повечето от българските студенти там се насочват към университетите по приложни науки. Тези университети предлагат на студентите теория, практика и стаж, като по този начин те могат да работят още докато учат. Така студентите се реализират на трудовия пазар в Холандия още в трети-четвърти курс.

Най-елитните университети там обаче имат по-високи изисквания към кандидат-студентите - за успех, за резултати по определени предмети, искат също допълнителни тестове по математика или интервюта по скайп.

През 2014 г. в Холандия е имало 2024 български студенти, което ни нарежда на 7-мо място сред страните с най-много студенти в страната. На първите места са Германия и Китай.

В Холандия все още най-търсени са бизнес и икономическите програми, следвани от инженерните и компютърните науки, както от програмите по изкуствата и култура.

Университетите в Германия

В Германия университетите са класически, технически и за приложни науки. През м. г. почти 506 000 са първокурсниците в страната, а според статистиката от 2015 г. българските студенти в страната са били 6739. За последните 5 г. средно по 1500 български студенти на година се записват в немски университети.

 Университетите в Скандинавските страни


Дания и скандинавските страни винаги са се радвали на интерес заради липсата на такси за обучение на студентите, въпреки че в тези държави стандартът на живот е по-висок, каза Кристина Семковска.

Все повече кандидат-студенти започват да се ориентиран и към Швеция, която

В последните години Швеция се откроява като лидер в обучението сред скандинавските страни. Причината е, че предлага повече програми на английски език за чужди студенти в университетите си - над 800 , и е либерализирала режима си за прием.

Франция и Белгия са в застой, защото френските университети отказват масово да предлагат програми на английски език в своите университети, а френският език не е основен сред нашите студенти, коментира Кристина Семковска.

Най-търсените специалности в чужбина

И тази година отново компютърните и икономическите специалности ще имат най-много кандидат-студенти в университетите в чужбина, но има и засилен интерес към инженерните специалности и към естествените науки, съобщиха образователните експерти.

Според тях има и ръст на желаещите да учат гражданско строителство и автомобилно строителство, но не само сред момчетата, но и сред момичетата. Всяка година "твърд контингент" от кандидат-студенти имат и традиционните специалности - психология, право, архитектура и комуникации в университетите в чужбина.