Още трима души са починали през последното денонощие у нас от коронавируса, като така жертвите стават общо 99, обяви тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски на седмичния брифинг на Националният оперативен щаб.

"Това са 79-годишен мъж от Дома за стари хора в Кула, който е починал в Монтана, жена на 75 години, починала в София, 87-годишен мъж с много придружаващи сърдечни заболявания, починал в "Пирогов", уточни той.

31 са случаите на заразени за последните 24 часа при 1611 направени тестове, като общо случаите в България стават 2100. 9 са активните области. 12 от новите случаи са в София. В Александровска болница - 4, амбулаторните са 8. В Ямбол са 6, в Плевен - 4, в Сливен - 3, в Пловдив - 2. По 1 са в Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик.

Активните случаи са 1481. 228 са заразените сред медицинския персонал. Има три нови случая - един лекар, една медицинска сестра и една санитарка. При децата до 18 години има един нов случай - на 10 години в Сливен.

Излекуваните вече са 521. Само през последното денонощие 22-ма.

След като вчера изтече извънредното положение и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви извънредната епидемична обстановка в страната до 14 юни, беше съобщено, че всички мерки остават, с изключение на разхлабване на две - свободен достъп за всички до парковете и разрешаване на трансплантации. А Щабът ще предлага кои са най-удачните варианти за справяне с кризата, като мерките ще могат да бъдат затягани или отслабвани.

Относно детските градини от Щаба обявиха, че следят обстановката в Западна Европа. На сутрешно заседание с премиера Мутафчийски е изразил становище, че те не бива да бъдат отваряни поне още седмица, каза самият той, като подчерта, че Германия се отчита, че остават рисковете в детските ясли, градини и училищата.

"Все още в страната, за наше щастие, продължава клъстерното разпространяване и установяване на болестта. Това е добре, защото там могат да се концентрират всички противоепидемични мерки за сигурно ограничаваме на заразата.Изследваме контактните лица към дадени установени клъстери и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на клъстера, толкова по-малко болни засичаме. При тези, които са контактни лица от първи ред, има доста висок процент на заразени, а колкото повече се отдалечаваме при контактните лица от втори ред са по-малко заболелите.  Ако продължим в този дух това дава по-големи шансове за по-нормален начин на живот и в бъдеще", обясни ген. Мутафчийски.

Той обаче изтъкна каква е новата нормалност:

"Никой не говори за отпадане на физическа дистанция. Докато заразените бяха двама, ние нямахме никакви навици за този вирус. Сега вече дори и малките деца знаят, че трябва да си мият ръцете и да не се гушкат".

Доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев също участваха в брифинга

Снимка: БТА

Шефът на ВМА и изрази увереност, че са постигнати повечето цели на карантинните условия - ниска заболеваемост, обучен персонал, малко смъртни случаи.

За трансплантациите той коментира, че решението е било трудно, защото пациентите са изключително рискови и са нужни допълнителни условия за сигурност. Генералът уточни, че се използват модели на френски и германски протоколи, за да се изработят и български. 

Относно КПП-тата, началникът на Оперативния щаб подчерта, че те не са факт от 6 май и няма как да се върнат с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

По повод българи, които се върнаха заразени със самолети, той коментира, че никой в България не е длъжен да казва, че е болен от нещо, затова и няма графа "болен ли си" в декларациите, които се попълват при пристигане на летищата.

"Трябва юридическо тълкуване за заразните болести, живеем във време, в което обществото е много чувствително към личните данни", каза още генералът и изтъкна, че ХИВ-позитивните също не са длъжни да съобщават това.

По думите му в момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според него, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила и ясни предписания. Докато те не бъдат изяснени, автомобилният туризъм остава приоритетен.

По повод мерките за карантина след пътувания в чужбина Мутафчийски заяви още:

"Това не е едностранен процес. Това касае взаимно договорености на страни в региона. Премиерът Бойко Борисов инициира разговори с държавници от региона за въвеждане на реципрочни мерки, което е препоръката на ЕК до издаването на общо европейски мерки. Тестовете не могат да заменят най-силното оръжие срещу тази епидемия, а това са карантинните мерки. ЕК не е против 14-дневната карантина. Тя препоръчва реципрочни мерки. Да се водят такива разговори между държави с еднакви противоепидемични мерки и еднакви епидемиологични състояния", обясни Мутафчийски.

На въпрос за теории, че в някои случаи на близки е било казано, че случаят трябва да бъде записан като смърт, причинена от COVID-19, той отговори: 

"Не знам защо го споменавате, това са един листовки, които се разпространяват в едни малцинствени групи. Първо - няма такива изисквания към болниците - абсурд, второ - няма такова отношение към болните".

Запитан дали не е редно заповедите с нови мерки да бъдат публикувани в "Държавен вестник", за да не казват нарушителите, че не знаят за тях, генералът каза, че много малко хора четат този вестник и в днешно време е съвсем нормално тази информация да бъде публикувана на сайта на Здравното министерство.

По повод твърдението на шефа на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, че в България няма починали от коронавирус, а само от придружаващи заболявания, той отговори:

"Това е гавра с паметта на починалите и с техните близки! Изказвам изключително дълбоко уважение и съболезнования на близките на починалите хора. Тези хора са имали други заболявания, но без да се срещнат с коронавируса щяха да живеят вероятно още дълги години".

Той прикани всеки, който се съмнява в това колко опасна е болестта, да стане доброволец за три дни във ВМА, за да види с очите си как страдат болните. Дори не било нужно да работи, а само да гледа колко тежко и продължително протича болестта.