Прилагането на подхода за намаляване на вредата чрез преминаване към бездимни алтернативи може да спаси живота на милиони пушачи по света. Това стана ясно по време на виртуално събитие за развитието на концепцията за намаляване на вредата по света на 4 ноември 2020 г., организирано от британската организация за обществено здраве Knowledge Action Change (KAC).

Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction

Общо 98 милиона души по цял свят употребяват по-малко рискови бездимни продукти в сравнение с цигарите. Сред тях 68 милиона са ползвателите на електронни цигари с течност, като най-разпространени са в САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция, Япония, Германия и Мексико.

20 млн. са потребителите на устройства с нагряване на тютюн като IQOS и Glo в световен мащаб, като техният брой е най-голям в Япония, където пушенето на цигари намалява с 32% от 2016 г. насам, след пускането на пазара на бездимните устройства.

Само в САЩ пък 10 млн. са потребителите на снус (шведски тютюн за орална употреба) и бездимни продукти като е-цигари.

Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction

Все още само 9 от 100 пушачи по света, обаче, употребяват бездимни продукти и то предимно в държавите с високи доходи, алармират експерти от организацията в доклада си "Проблемът с горенето: Състоянието на концепцията за намаляване на вредата по света" ("Burning Issues: The Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR)).

За първи път в света авторите на докладите Burning Issues представят данни за общия брой на потребителите на по-малко рискови бездимни изделия с никотин, като посочват, че има спешна необходимост подходът за намаляване на вредата от тютюна да бъде приложен в по-голям мащаб, така че да се реализира неговият потенциал за подобряване на общественото здраве.

Подходът за намаляване на вредата означава да се помогне на онези, които не могат да спрат да пушат, да преминат на по-малко рискови бездимни продукти като устройства с нагряване на тютюн, е-цигари и снус за орална употреба, като това би могло да намали заболеваемостта и смъртността, свързани с тютюнопушенето в световен план.

Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction

Официалното събиране на данни за употребата на бездимни никотинови продукти към момента е ограничено, заради епидемичната ситуация, а то е от ключово значение, за да се разбере тяхното въздействие за справяне със заболеваемостта и смъртността, причинени от пушенето.

И все пак, тези данни показват степента, до която пушачите възприемат и започват да използват тези продукти като бездимни алтернативи на цигарите.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 1.1 милиарда са пушачите в света, а техният брой не се е пременил от две десетилетия насам, въпреки усилията за контрол на тютюнопушенето.

80% от пушачите живеят в държави с ниски и средни доходи, а осем милиона са смъртните случаи от заболявания, свързани с пушенето на година. От тях един милион са само пасивните пушачи, изложени на цигарения дим. Според данни на СЗО смъртните случаи от заболяванията, породени от пушенето, ще достигнат 1 милиард до 2100 г.

Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction

Затова британските експерти призовават за спешно намиране на нови начини за справяне с проблема и прилагане на подхода за намаляване на вредата чрез по-малко рискови алтернативи без дим.

Особено важно е това в държавите с ниски и средни доходи, където мерките за контрол на тютюнопушенето често се прилагат неуспешно или частично, процентът на пушачите остава висок или непроменен, а здравните системи са най-малко подготвени за ефективно лечение на заболяванията, свързани с пушенето, или за оказване на подкрепа на пушачите в момента, в който те вземат решението да спрат да пушат.

"Това е решаващ момент за здравето на 1.1 млрд. пушачи по света, които заслужават по-добра алтернатива. ", заяви професор Джери Стимсън при представянето на доклада.

Проф. Стимсън е почетен професор от Импириъл Колидж Лондон и директор на британската организация KAC.

Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction

"Моята работа, докато анализирах множество критерии за определяне на степента на вредата от различните продукти с никотин през 2013 г., допринесе за разбирането, че електронните цигари са с около 95% по-малко вредни от цигарите. И въпреки това много отрекоха научните доказателства за по-малкия риск на електронните цигари и снуса, и продължават да отричат данните за относителната намалена вреда. Да се отхвърли възможността за намаляване на вредата за пушачите е, може би, най-лошият пример в историята за пренебрегване на науката, откакто Католическата църква забрани откритията на Коперник през 1616 г.", заяви проф. Дейвид Нът, водещ невропсихофармаколог, експерт по лекарствена политика и основател на независимия орган DrugScience във Великобритания.

Според Хари Шапиро, главен редактор на изданието Burning Issues, милиони пушачи по света вече избират да намалят вредата за здравето си, като преминат на бездимни продукти. Той е убеден, че този процес трябва да протича по-интензивно. "Намаляването на вредата от тютюна е истински успех в областта на общественото здраве, който се дължи на потребителите", казва той.

Пълният текст на доклада е достъпен на: https://gsthr.org/resources/item/burning-issues-global-state-tobacco-harm-reduction-2020