Общо 91 240 превозни средства са излезли от София на 21 и 22 май - последния работен и първия почивен ден за 24 май, отчитат трафик камерите на Агенцията "Пътна инфраструктура". Това съобщиха от АПИ.

Най-много превозни средства в посока Бургас са преминали по автомагистрала "Тракия" - 23 082. След това е АМ "Хемус" - 17 829 моторни превозни средства, АМ "Струма" - 16 530, пътят София-Калотина - 9 202.

За улеснение на трафика по АМ "Тракия" в понеделник и вторник (24 и 25 май), когато много шофьори ще пътуват към столицата, в района на ж.п. надлеза при 159-ия км ще има две ленти за София и една за Бургас. Поради ремонтно-възстановителни работи на съоръжението, движението се извършва двупосочно в платното за Бургас.

В двукилометров участък на територията на област Бургас (от 334-ти до 336-ти км) на АМ "Тракия" в платното за София движението е в една лента поради ремонтни дейности на настилката в активната и аварийната лента. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно ограничението на скоростта - 70 км/ч.

Заради ремонт е ограничено движението в участъка между пътните възли "Чирпан - Изток" и "Стара Загора" на АМ "Тракия". За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут.

Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел "Чирпан - Изток" на АМ "Тракия" по пътя II-66. От там по второкласния път ще продължават до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев", който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора - Димитровград. След това движението е по пътя I-5 до пътен възел "Стара Загора", където шофьорите ще продължават по АМ "Тракия".

Пътуващите от Бургас към София се отклоняват при пътен възел "Стара Загора" на АМ "Тракия" по пътя I-5 до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев". От там по път II-66 ще продължават до пътен възел "Чирпан - Изток", за да се качат отново на АМ "Тракия".

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ "Тракия" е Подбалканският път I-6 София - Бургас. АПИ апелира шофьорите да използват и първокласния път за по-голямо удобство при пътуване в пиковите дни и часове.

Алтернативен маршрут на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин са проходът "Петрохан" и пътят през Искърското дефиле.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Струма".