Вече 89 български деца на възраст между 12 и 15 години са ваксинирани срещу COVID-19. Това стана ясно след като от Министерството на здравеопазването обявиха, че считано от 3 юни, ваксината на Pfizer/BioNTech е позволена и за деца над 12 години.

"Всичко, свързано с приложението на една ваксина от медицинска гледна точка се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна още в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасяне на данни и генериране на сертификат, което вече е факт, няма никакъв проблем децата да бъдат имунизирани", заяви след брифинг в МЗ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Както не сме въвеждали с никаква заповед другите ваксинации, така няма нужда от юридическа гледна точка от някаква друга заповед сега", допълни той.

Затова децата без проблеми и без специфични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани при личен лекар или в кабинети, посочи още специалистът.

До края на седмицата се очаква становището на експертните ни съвети за ваксинирането на деца, страдащи от по-специфични заболявания, посочи още Кунчев. По думите му, децата с хронични заболявания ще се ваксинират след лекарска преценка.

По думите му съществена разлика в процента нежелани реакции при деца и възрастни няма. Данните са от информация, постъпваща и от други държави.

Ситуацията в Европа и в света не е много оптимистична, каза още Кунчев. По думите му, за варианта "Делта" е достатъчно 60 на сто по-малко количество от вируса, за да бъде заразен човек. Разпространението е изключително бързо и е въпрос на време да се разпространи в Европа и да сме свидетели на поредната вълна, каза той. Кунчев посочи, че най-рисковият контингент са лицата в социалните домове.