12 българи - четирима музиканти и 8 моряци, са блокирани на италианското пристанище Пьомбино. Един от тях вече е с положителен резултат за коронавирус. Това съобщи за БНР музикантът Атанас Ловчинов, който също се намира на блокирания круизен кораб.

"На нас първи ни взеха тестове, когато акустирахме на Пьомбино и днес, когато ходихме да ни мерят температурата, защото всяка сутрин ходим, разбрах, че единият е дал положителен резултат - единият от българите, от моряците, и е изолиран в кабина", обясни музикантът.

Междувременно, процедурата по прибирането на българите още не е започнала, разказа Ловчинов.

22-ма души са българите - служители на компанията, на два круизни кораба, но на различни пристанища в Италия и още около 60 други български граждани чакат да бъдат извозени от страната.

"Нашият посланик - Тодор Стоянов, е в непрекъснати преговори с компанията-собственик на корабите и всъщност проблемът се състои в това, че компанията не иска да плаща чартърни полети, които има от Рим така или иначе, и се опитва да ни прибере с автобус, но цялото това нещо е сложна комбинация от документи, с които трябва да се получат разрешения за зелени коридори и след подаване на тези документи, които все още за българите не са подадени, означава, че поне още две седмици ще чакаме тези зелени коридори, което означава, че нови 17-18 дни ще съм тук, което за мен лично представлява някаква опасност, защото така, както съм здрав в момента, така след това може да не съм", допълни Атанас Ловчинов. 

Процедурата по отпътуването дори още не е стартирала, а след като стартира трябва да минат допълнителни прегледи.