Православен кръст с височина 8 метра бе тържествено осветен на днешния най-голям християнски празник на най-високата точка над село Книжовник, община Хасково. Над 50 миряни се събраха в местността "Ямача" за водосвета, който бе отслужен от отец Димитър, предаде БТА.

Снимка: Булфото

"Кръстът бе издигнат в края на ноември миналата година, но оставихме освещаването му символично за този светъл и красив празник Великден", каза кметът на селото Иван Славилов.

По негови думи така се отбелязва и стартът на възстановяването на местния храм "Св. св. Кирил и Методий", който не е бил ремонтиран от построяването му през 1934 година.

"Следващият ни проект ще бъде за осветление на кръста, така че гледката от селото да бъде още по-красива вечер и нощем", добави Славилов.

Снимка: Булфото

Идеята за кръста е възникнала спонтанно, каза д-р Стефан Динков, един от инициаторите на начинанието. Той посочи, че необходимите средства били събрани изцяло от дарения от частни лица, фирми и със собствен финансов принос. Трудът по изработката на символа и монтажа му също бил безвъзмезден.

Снимка: Булфото

Празникът завърши с раздаването на курбан на уважилите събитието вярващи.