За 75-та поредна вечер граждани протестираха в центъра на София с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволните от властта мятаха яйца и домати по сградата на парламента на площад "Александър Първи". По-рано беше съобщено за готвена изненада и днес се очакваше протестиращите да бъдат отведени на място, на което досега не са били.

"Имахме планирана изненада за днес, но във връзка с утрешното въстание решихме да я отложим", каза Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

"Имаме два кашона изключително развалени яйца, добре е да нацапаме пак тези прозорци", коментира той и посочи към сградата на парламента.

Снимка: БТА

Преди това на фасадата на Народното събрание бяха прожектирани клипове с кадри от публични изяви на премиера Бойко Борисов, на председателя на парламента Цвета Караянчева и на главния прокурор Иван Гешев.

За утре, 22 септември - Денят на Независимостта, от 17.00 часа е насрочено трето "Велико народно въстание" в т.нар. Триъгълник на властта в столицата. На днешния протест се чуха призиви да не се позволява да бият отново българския народ.

"Утре трябва този площад да е пълен", заяви Арман Бабикян от "Отровното трио" и посочи, че всички, които искат свобода, трябва да дойдат тук, а не да варят лютеница или да пият ракия и да търсят по кой канал дават протеста.

Снимка: БТА

"Утре в Габрово в квартал "Голо бърдо" ще се открива църква, очаква се Бойко Борисов да се появи там", каза Бабикян и призова габровци да изразят свободно любовта си към него.

Той информира, че днес и над 70 български учени от чужди университети са подкрепили протеста срещу Борисов и Гешев.

Пред събралите се хора около фонтана на Президентството говори и Велислав Минеков от "Отровното трио". Той посочи, че се надява утре да искат оставка за последно, защото иначе ще стане неприятно за цялата власт.

Николай Хаджигенов съобщи, че последните десет дена пенсионери превеждат или носят 50-те лева, които Борисов им дава към пенсиите, за нуждите на протеста.

"Аз им ги връщам", добави той.

На протеста беше съобщено също, че мъж от кресненско село - Димитър Василев, 43-ти ден гладува с искане за оставка.

Снимка: БТА

Kъм 21.00 часа се проведе традиционното шествие, при което бяха блокирани кръстовищата на Орлов мост и пред Ректората на СУ.

По-голямата част от протестиращите се разотидоха, като останалите блокираха двете кръстовища до около 22.30 часа.

След този час движението по двете ключовите столични кръстовища беше възстановено.

На протеста бе представена и нова песен, написана специално за него.

В общи линии текстът гласи, че се иска оставката на всеки един от депутатите, както и на министрите от кабинета "Борисов".

След това протестиращите хвърляха яйца и домати по новата сграда на Народното събрание.