74-годишен мъж от Нови пазар три пъти е нарушил карантината си. Срещу него е образувано досъдебно производство, съобщи БНТ.

След изтичане на 14-дневния срок на карантината, той ще бъде привлечен като обвиняем. За нарушението законът предвижда затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Възрастният мъж се завърнал от рискова държава на 18 март. Граничните власти веднага информирали здравната инспекция в Шумен, а те пък полицията и местната власт, която да следи дали си стои вкъщи и спазва наложеното му ограничение.

"Той е от тази група лица, здрави, без клинични симптоми, но поради това, че се връща от рискова зона, трябва да спазва задължителната карантина", коментира д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ-Шумен.

През март мъжът два пъти е бил извън дома си. Не е бил вкъщи и когато полицията извършвала регулярни проверки. Само в един ден, на 27 март, два пъти нарушил карантината. Информацията в полицията била подадена от съседите. Последното нарушение е от снощи, когато към 21 часа възрастният мъж излязъл да се разходи.

Под наблюдение в Шуменска област са 775 души. Случаите на заболели от коронавирус са четири. Първият излекуван пациент вече е изписан от болницата.