Около 70 деца от приюта на отец Иван в Нови хан останаха без дом заради задължения за ток. Децата, за които се грижи той, вече половин месец живеят на брега на язовир "Огоста" край Монтана, съобщи Нова телевизия.

Общо 10 500 лв. е сметката за ток, приютът има и 15-16 хил. лв. дълг към доставчик на стоки.

"Нищо не произвеждаме, така че не можем сами да се справим, съществуваме като дом, благодарение на дарителите. През лятото почти нямаме приходи и затова извадих децата в палатки. Засега имаме храна, но продуктите намаляват. Досега не съм оставал длъжник на никого, няма да го допусна и занапред, но намалява и храната. Ориз, леща, макарони - това е останало от запасите ни, дори боб вече няма, каза отец Иван.

Едно от децата в приюта разкри, че когато вали дъжд, те се събират в палатките и играят "дъждовни игри".

 

Домът за сираци "Свети Николай" в Нови хан започва да се гради през 1988 г. в двора на църквата "Света Троица" под управлението и контрола на Църковното настоятелство.

Строителството започва с 480 лв. От самото начало та чак до днес домът се издържа и оборудва само с помощи и дарения. От държавни и от църковни институции не са търсени помощи.

За повече от 20 години през приюта са минали над 900 души, които са намерили подслон, топла храна и облекло. Тук нуждаещите се живеят, докато се устроят.