Общо 68 души участват в Доброволното формирование на Столичната община, капацитетът е 80 човека. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети новата база на Доброволното формирование в район "Панчарево" в присъствието на директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Кметът провери готовността за работа на доброволното формирование и екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" при тежки метеорологични условия.

В "Панчарево" кметът посети общинската сграда, която ще се ползва от доброволците и дирекция "Аварийна помощ и превенция". Там ще се приемат сигнали за районите "Младост", "Панчарево" и "Витоша". Сградата се възстановява от лятото. Там се намираше поземлената комисия и беше оставена в лошо състояние, припомни кметът. С доброволен труд и с малко средства за материали, и ремонт на покрива, финансиран от общината, сградата е възстановена и работните помещения са готови.

Кметът припомни, че столицата беше първата община, която създаде доброволно формирование преди осем години. Фандъкова призова желаещите да се включат, тъй като все още има свободни места. Доброволците са обучени да боравят с всякакъв вид техника, имат необходимото облекло, готови са за реакция при аварийна ситуация, посочи кметът. Тя припомни, че последно част от доброволците се включиха в разчистването след пожара в "Пирогов". Фандъкова поздрави пожарникарите от столичната пожарна за бързата им реакция тогава. При пожара в Бухово също помогна доброволното звено, заедно с аварийно спасителната дирекция.

Доброволците са хора с различни професии и занимания, които обаче са приели за своя кауза оказването на помощ в кризисни ситуации, отбеляза кметът. Тя благодари на Краси Димитров, директор на звеното за аварийна помощ и превенция за активната дейност.

В отговор на въпрос за готовността на Столичната община за зимния сезон кметът Фандъкова каза, че още преди снеговалежа Столичния инспекторат е направил проверка на фирмите, които почистват града и общинските пътища. Установиха, че фирмите имат готовност с нужната техника, солите и материалите. Когато има прогноза за снеговалеж, те трябва да бъдат разположени на общо 67 точки в града, така че в пиковите часове, когато трафикът е тежък да не губят време за придвижване, обясни столичният кмет. Тя подчерта, че общината ще санкционира фирмите при некачествено свършена работа и припомни, че през миналата година на фирмите са наложени санкции в размер на 3 млн. лв.