С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч. Събитието по традиция се организира от Съюза на демократичните сили - Ловеч. Тази година се навършват 30 години от първото шествие-поклонение и 60 години от създаването на лагера.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Поклонението започна с панихида, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил на мястото, където е бил лагерът.

Снимка: БТА

Пред паметната плоча се поклониха представители на десните политически сили, депутати, граждани от цялата страна и близки на хората, намерили смъртта си там.

Снимка: БТА

"Тридесет години Съюзът на демократичните сили присъства на този поклон пред страдалците, дали живота си за свободата на България, дръзнали да имат различно мнение от това, което комунистическият режим е налагал. Важното е да не забравяме това, което се случи, важно е да помним това, което се случи, да отдадем почит на тези хора и никога повече да не допускаме това да се случва отново", заяви председателят на СДС Румен Христов.

По думите му тези черни дати в историята на България трябва да бъдат отбелязвани, да бъдат запомнени от младите хора.

Снимка: БТА

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова определи концлагера като мелачка на човешки души, тела и съдби. Тя припомни, че вече са заделени средства от бюджета на Община Ловеч за издигането на параклис на мястото на лагера.

Снимка: БТА