Шестима младоженци скочиха в ледените води на реката в Перущица, където днес - на Ивановден по стар стил, се проведе обичая "Къпанки".

Според традицията в него участват само младоженците сключили брак в предходната година, като те се къпят в ледените води на Перущинска река, подкрепяни от своите кумове и приятели.

Тази година традицията спазиха шестима млади мъже задомили се през 2018 година. Ритуалът се извършва за здраве, берекет и повече деца.

Той започва рано сутринта в дома на младото семейство, където се събират най-близките, като най-възрастният в къщата посреща гостите с котел с вино. Младоженците пристигат на завиреното място на реката с весела процесия. Преди да скочат във водата младоженците изсипват в нея менче с вино, след което започват да пръскат с вода от река хората наоколо. Отново с процесия, изкъпаните кум и кумец се прибират вкъщи, като изпразненият от виното бакър се пълни с вода от реката. С нея младоженецът полива лозницата в двора, като изсипва водата през ръкава на съпругата си отново с пожелание за здраве и мъжка рожба в семейството.

Обичаят "Къпанки" в Перущица не е прекъсван повече от 100 години, като е имало години, в които в реката са скачали по 20-30 мъже. С времето той се превръща в общоградски празник с много музика и хора.

Обичаят "Къпанки" в Перущица не е прекъсван повече от 100 години

Снимка: БТА

Младоженците пристигат на завиреното място на реката с весела процесия

Снимка: БТА

Преди да скочат във водата младоженците изсипват в нея менче с вино

Снимка: БТА