Шест годишно дете от детска градина "Слънце" в Смолян е дало положителен резултат за коронавирус. Заради това ще има 14 дни карантина за възпитаниците и учителките от групата, която е посещавало детето.

От РЗИ-Смолян съобщават, че детео се е заразило от друг позитивен в семейството.

Малкият пациент е с поредната положителна проба в областта. Преобладаващата част от регистрираните позитивни за коронавирус са без симптоми, включително и шестгодишното дете, според информация от здравната инспекция.

Децата от групата - 15, днес не са били заведени в градината, посочиха от РЗИ. Ще им се вземат проби, както и на учителките на групата, а в детското заведение ще се извърши допълнителна дезинфекция.

Общо 104 са положителните проби за COVID-19 през последната седмица в областта, като 100 от тях са от Доспат и четири - на хора от Смолян. В областната болница се лекуват петима пациенти с коронавирус; всички са в стабилно състояние, уточняват от МБАЛ-Смолян. Днес се вземат проби за COVID-19 от персонала на едно от отделенията в болницата, в което е бил настанен пациент с коронавирус, преди да бъде приет в инфекциозното отделение.

През седмицата са поставени под карантина 386 души, като 335 от тях са били контактни със заразени.

На предприятието за играчки в Доспат, в което бяха установени първите случаи на заразата, е издадено предписание за прекратяване на работата. На второто предприятие в Доспат, в което бяха потвърдени седем позитивни работници, са съставени предписания за дезинфекция на помещенията и за спазване на противоепидемичните мерки. Предписания са връчени и на транспортна фирма, обслужваща цеха за играчки.

ГКПП-Златоград остава затворен до 19 юни със сигурност, като основната причина е продължаващата карантина в населени места в намиращата се в съседство гръцка община Мики, съобщи областният управител Недялко Славов.