6-годишно момченце е починало в МБАЛ-Търговище, като причината за смъртта му все още не е известна.

Детето е транспортирано в лечебното заведение от Омуртаг по спешност на 22 август. То било на гости при баба си и дядо си за лятната ваканция. Семейството живее в Белгия. Момченцето било с висока температура и червено гърло, но припаднало и направило гърч, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

При приемането му в болницата станало ясно, че детето не е ухапано от кърлеж или друго насекомо, за да има висока температура, нито пък било получило някаква травма по тялото. Имало и всички задължителни имунизации. 

За детето е викан консултант от Варна, който е потвърдил назначеното лечение и всички предприети мерки за малкия пациент в болницата. Въпреки усилията на лекарите обаче състоянието на момченцето се влошило и то починало. 

Преди влошаване на състоянието не е имало травми, следи от ухапвания от кърлежи или други, които да са евентуални причини за състоянието му. Имало и пълен имунизационен статус, допълват от болницата. 

По думите на директора на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков, съмненията са за менингоенцефалит, но до момента не са пристигнали резултатите от пробите, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория. Ако диагнозата бъде потвърдена официално, това ще бъде първият случай на тази болест за годината в област Търговище.