6-годишният Лъчезар Томов от Бургас стана най-малкият златен медалист от Международната олимпиада по математика в Тайланд в конкуренцията на повече от 1500 участници от 21 държави, съобщиха от пресслужбата на община Бургас.

Лъчезар е един от общо 32-мата млади математици от 10 български града, които представиха страната ни в Тайланд, като спечелиха шест купи - три шампионски и три вицешампионски; и 32 медала, от които 22 златни, седем сребърни и три бронзови.

Лъчезар Томов учи в предучилищна група в детската градина "Ханс Кристиан Андерсен", а това е 10-та престижна награда по математика, която печели досега. През декември миналата година той бе и сред отличените бургаски деца от кмета Димитър Николов.

"Поздравявам те за отличното представяне на Международната олимпиада в Тайланд. Бургас се гордее с твоите успехи и медали. Математиката винаги е била един от най-силните посланици на нашата страна и града ни пред света. Талант, ученолюбие и старание като твоето, правят така, че името България да се чуе далеч зад граница", обърна се към Лъчезар бургаският кмет.