24 са новите случаи на коронавирус у нас и така броят на общо регистрираните става 565, съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб проф. ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му увеличението на случаите е с 4.4%. От тях в болници са настанени 16 души. 

"Общо броят на починалите 22 души, което е 3.9%", каза още Мутафчийски, като подчерта, че 42 души са оздравели.

По думите му от новите случаи в София има 15 нови заразени, от които 4 са УМБАЛСМ "Пирогов", един в УМБАЛ "Александровска", един от Центъра за спешна медицинска помощ, трима от болница "Токуда", амбулаторните са 8.

"Във Враца има една жена, която е амбулаторна, във Варна има също една жена, една жена в Пещера, мъж в Пловдив, жена в Русе, Стара Загора - един мъж и в Сливен - мъж в МБАЛ, в Хасково - двама на 33 и 34 години, брат и сестра. Общо са 320 мъже и 245 жени. Най-младият е дете на 1 година, най-възрастният - на 90 години, това е жената, която вчера почина в "Пирогов. Средната възраст на починалите е 66 години", добави той.

Заразените медици у нас вече са общо 35, като 8 от тях са в столичната "Спешна помощ".

"По-интересен е случаят със 17-годишния младеж, който би трябвало да бъде под карантина и вкъщи, но той е успял да зарази 7 свои съученика, което потвърждава и тезата - тези тумби, които се движат из София също от младежи, че са изключително рискова група", каза още ген. проф. Венцислав Мутафчийски по повод случая в Карнобат със заразен ученик, за който беше съобщено, че е общувал с 9 души. 

Майката на момчето - Яна А., обаче заяви във Фейсбук, че тя и синът й са взели мерки още от първия ден, когато са разбрали, че баща му е дал положителна проба за COVID-19. Момчето се чувствало добре, самоизолирало се на първия етаж на къщата, в която живее с майка си.

"Обявихме кампания за събиране на помощи, понеже главният здравен инспектор остава без заплата по време на извънредното положение, ние ще отделим от нашите, за да го компенсираме", каза още ген. Мутафчийски по повод решението на парламента д-р Ангел Кунчев да не получава възнаграждение, както и депутатите и членовете на политически кабинети. Той е член на кабинета на здравния министър.

Той поздрави и колегите си по повод днешния Световен ден на здравето - празник на всички медици.

"Искам да честитя празника на всички, които са в сферата на здравеопазването със особен акцент на всички, които са на предния фронт в борбата с коронавируса - тези, които работят с пациенти с коронавирус, лекарите, сестрите, санитарите, работещите в Бърза помощ, колегите от РЗИ, работещите в Министерство на здравеопазването и моите колеги от Щаба. Благодаря на всички за голямата организация за справянето с положението", посочи той.