На 54-ия ден от антиправителствените протести се проведе акция "Масово отваряне на очи" пред сградата на представителството на Европейската комисия в София.

Причината за протеста пред сградата на ЕК е липсата на реакция от страна на евроинституциите към ситуацията в България, посочиха участници в събитието.

Вижте снимки

Акцията започна с викове "Оставка" под звуците на тромби и вувузели.

Облечени като строителни работници, някои и с каски, демонстрантите носеха плакати с предупреждение, че в страната има корупция и информационна табела с надпис "Оперативна програма "Фасадна демокрация" краде вашето бъдеще".

"Една от гордостите на сегашното управление са множеството европроекти, свързани с едрата инфраструктура и всъщност това, което тук сме направили, е оперативна програма "Фасадна демокрация" именно да покажем докъде стигат тези огромни европроекти и докъде са, а те стигат до частните джобове, въобще не стигат до нашето общество и всичките тези парио, които Европа излива към нас, стигат до конкретни хора, които ги взимат с 200. Ние не сме против Европейския съюз, но искаме да обърнем внимание на ЕК къде отиват парите от еврофондовете и за затруднения достъп на дребния бизнес до тях", заяви протестиращ.

Снимка: БТА

До затваряне на ул. "Георги Сава Раковски" не се стигна. Около 20 часа недоволните от акцията пред сградата на ЕК тръгнаха на шествие и се присъединиха към останалите протестиращи в триъгълника на властта. Там обстановката е спокойна. 

Снимка: Bulphoto

Таблото за съобщения в палатковия лагер пред Президентството отброява два дни до "Великото народно въстание".

С лепенки, които анонсират събитието, са облепени и околните подлези.

Днес по-умният от съдружниците във властта лиши Бойко Методиев Борисов от последното му алиби за оставане на власт. След смяната на министри, безпринципното раздаване на пари, опитите за насилие върху гражданите, последният шанс за задържане във властта след изявлението на ДПС, вече не съществува. Това заявиха от т.нар. "Отровно трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян след кратката пресконференция на ДПС по повод внесения законопроект за нова конституция от ГЕРБ и процедурата по свикване на Велико Народно събрание.

Снимка: БТА

"Ние не се доверяваме на мафиотското управление до окончателната и бърза оставка на правителството и съставянето на служебен кабинет, гарантиращ честно и прозрачно провеждане на изборите. Протестите продължават, както и всенароднoто въстание на 2 септември остава", заявяват от "Отровното трио".

Остават блокирани три основни кръстовища в столицата- пред площада до президентството на "Княз Александър Първи", пред университета "Св. Климент Охридски" и Орлов мост.

На кръстовището пред посолството на Румъния пък за поредна вечер има контрапротест. Там хората се обявяват срещу блокадите на кръстовища като форма на протест. Събирането на подписи продължава.