1541 са общо случаите на новия коронавирус у нас. Новите случаи, от пробите, изследвани след 17 ч. вчера, са 35. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

За последните 24 часа са изследвани 1302 проби. От тях 53 са дали положителен резултат. Към момента активните случаи са 1199. Починалите пациенти, при които е била установена коронавирусна инфекция, са общо 66, а излекуваните - 276.

Случаите на COVID-19 за последното денонощие /общо 53/ са разпрделени по области, както следва: Благоевград - 2; Велико Търново - 2; Видин - 13; Враца - 1; Перник - 4; Плевен - 8; Пловдив - 2; Русе - 2; Сливен - 3; Смолян - 1; София - 11; Ямбол - 4.

Пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение, са 317. 40 от тях са в интензивни структури.

От общия брой на регистрираните у нас случаи на новия коронавирус 170 са на медицински персонал. Новите 6 случая са установени както следва: в София - 4; в Сливен -1; в Ямбол - 1.

"Вчера след обяд е направено преливане на кръвна плазма на втори пациент. Той е интубиран и е в по-тежко състояние. И двамата, които претърпяха тази манипулация, са в по-добро общо състояние тази сутрин", обясни Мутафчийски.

Направена е и проверка как е извършена самата процедура. Не са констатирани забележки.

"Върви се по пътя на постепенно разхлабване на мерките. Ако се допуска някакво събиране на хора, то ще бъде първо за тези спортове или събирания, които са на открито, а след това с определени изисквания и за събирането в затворени помещения. За съжаление не може да се предвиди в пълен обем какъв може да бъде резултатът от това нещо", обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

"В затворени пространства би трябвало да се изисква носенето на маски. Спорът е за откритите пространства, но горе долу имаме единно становище", поясни той.

"Сериозно обмисляме маските на открито да се махнат. Задължително обаче е да се носят в градския транспорт и при близко общуване, както и при посещението на магазини и аптеки", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

"Тъй като епидемията започва да придобива ендемичен характер - тоест отделни огнища - затова минаваме към съвсем друга стратегия. Трябва да се изследва в болниците медицински персонал, който има прояви на някаква инфекция на горните дихателни пътища, за да се изолира само едно отделение, а не цялата болница. Да се търсят случаи в работещи колективи. В момента са акцент старческите домове и домовете за специални грижи", обясни още проф. Кантарджиев.