Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ и на Надзорния съвет на НЗОК подписаха анекс за медицинските дейности към Националния рамков договор /НРД/ - 2018 г. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев приподписа документа.

За следващата година се предвиждат близо 500 млн. лв. повече за здравеопазване, припомни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Постигнахме конструктивен диалог, изчистихме недоразумения, постигнахме и доста добри параметри за следващата година, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Възстановихме практиката НРД да влиза в сила от 1 януари. Анексът категорично е надграждане на действащия към момента НРД и добра основа за промените, които очакваме да се случат следващата година, каза министър Ананиев. Според него анексът допринася за по-добро качество на лечение, има и увеличение на обемите и цените. Създали сме условия за по-голяма удовлетвореност при пациентите и лекарите, допълни още той. Министър Ананиев припомни, че в документа е заложено подобряване на контрола, а през 2019 г. предстои разработване на нови нормативни актове. Той изрази удовлетворение, че новата година ще започне без дефицит в бюджета на НЗОК.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчелечение, които са били до момента. В края на първото тримесечие ще се направят анализи, но ако се установят аномалии, ще бъдат нанесени корекции, посочи Начева.

Само издаването на свидетелство за брак ще се заплаща на личния лекар, подчерта Начева. За изследванията, които се изискват преди хоспитализация, Начева изясни, че те ще се правят в извънболничната или в болничната помощ, но не трябва да се дублират. В болниците ще се наблюдава броят на леглата, за да не се допуска повече от един пациент да се отчита като хоспитализиран на едно и също легло. Това не е честа практика, каза още Начева, но тази практика се въвежда, за да може да се планират по-добре хоспитализациите. Болниците са длъжни да поддържат 10 на сто повече легла, напомни Начева. По думите й няма основание да се формират листи на чакащите.

Доброто за тази година е, че има преизпълнение с близо 70 млн. лв. на приходите в бюджета и заедно с парите от резерва НЗОК приключи без дефицит. Това ще позволи през следващата година да се наблюдава бюджетът само за 2019 г., добави още Начева.