Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи пред журналисти в МС, че от днес започват подготовката и действията по източване на мазута от потъналия край Созопол кораб.

Процесът може да продължи повече от 50 дни. Бюджетът, определен за извършване на тази дейност, е 2,4 млн. лева, каза министърът и уточни, че това е финансовата рамка, която предвижда максимален срок на дейности при хипотеза за пълни резервоари - около 600 - 650 тона мазут.

Ако се окаже, че мазутът е по-малко, източването би могло и по-бързо да приключи, а средствата за дейностите да са по-малко, допълни министърът.

Колегите в Созопол са в готовност, предполагам, че още днес ще бъде направена разстановката на плавателните съдове с необходимото техническо оборудване, допълни министърът и каза, че се очаква тези дни да проследи дейностите на място.

Московски съобщи, че на оперативно заседание правителство е одобрило доклада на министъра, базиран на данни от заседанието на щаба към областния управител на Бургас във връзка с потъналия кораб, като е било решено да бъде оправомощена ИА "Морска администрация" с финансова рамка, която ще бъде възстановена от Фонда за бедствия и аварии.

Министърът уточни, че има технически детайли, свързани с това, че според специалисти течната фракция на мазута ще може да бъде изпомпана, но има вариант да е налична и твърда фракция, за което специалистите ще предложат метод за изваждане.

Московски подчерта, че на мястото, където е потънал корабът, няма мазутни петна, а върху водата се е образувал филм, чието разпространение се ограничава от съответните съоръжения. Министърът допълни, че разкъсаните от вълните от последни дни съоръжения още днес ще бъдат възстановени.