Всяка година грипната епидемия ни изненадва неприятно. Пак и пак се надяваме да не сме сред боледуващите, отново слушаме за тежката статистика и цъкаме с език. Истината е, че епидемията може да бъде много по-малка и да защитим себе си и близките си, ако се информираме добре и предприемем нужните действия.

Представяме ви някои от най-разпространените митове за грипните ваксини, които е време да развенчаем. Важно е да разполагате с вярна информация, за да взимате правилни решение за здравето си.

1. Грипът преминава за 7 дни, затова няма смисъл да се ваксинирам

Грипът не е просто настинка и крие много потенциални опасности и усложнения, особено за хората, които попадат в рисковите групи (деца, бременни, хронично болните и тези над 65 г.). Ако се разболеете, лесно можете да се превърнете в източник на зараза за най-малките и най-възрастните членове на семейството, които са силно уязвими.

Възможните усложнения също не са за подценяване - пневмонията, сърдечно-съдови нарушения и други влошават качеството на живот и са особено опасни за хората със съпътстващи здравословни проблеми.

2. Живея здравословно, няма да се разболея

Движите се много, внимавате какво ядете, водите балансиран начин на живот. Все пак може да се разболеете от грип. Шансът да се заразите по време на грипна епидемия е 1 към 5, всеки пети от нас се разболява. Вирусът се разпространява лесно по въздушно-капков път, дори да внимавате и да измивате ръцете си редовно, пак сте в опасност.

Храните се здравословно и сте сигурни, че организмът ви е силен? Да, имунната система улеснява борбата с инфекция, но само по себе си правилното хранене няма как да предотврати заразяването. Ваксинацията е най-надеждната профилактика и ви дава спокойствието, от което се нуждаете.

 3. Ваксината срещу грип заразява или разболява

Биологично невъзможно е да се разболеем от инактивирана ваксина. Има вероятност да сме болни веднага след ваксиниране, но в такива случаи става въпрос за заразяване, което почти със сигурност е възникнало преди имунизацията. Важно е да допълним, че за да подейства имунизацията и да осигури защита, са нужни около две седмици. Затова разболяването в първите дни след процедурата се дължи на предходен контакт с вируса.

Някои хора чувстват неразположение след противогрипната ваксина - често това се дължи на имунната система, която се активизира да произвежда антитела срещу вируса.

 4. С и без ваксина, прекарвам грип

Лесно можем да объркаме настинката и другите грипоподобни състояния с грип. Дори да се разболеем от грип, когато сме ваксинирани, ще се справим по-лесно и бързо с вируса. Ще намалим и вероятността от по-нататъшни усложнения.

5. Грипните ваксини не работят

Абсолютно грешно. Работят, но като всеки лекарствен продукт не са на 100% ефективни. Можете обаче да бъдете сигурни, че намаляват риска от заразяване с грип. Четиривалентните противогрипни ваксини съдържат всички щамове, които Световната здравна организация препоръчва за текущия грипен сезон. Именно тези продукти предоставят по-голяма защита за вас и тези, които обичате.

За жалост има още много митове за грипните ваксини, които упорито се разпространяват. Време е да се запознаем с фактите. А те са следните: грипните епидемии всяка година отнемат стотици хиляди човешки животи. Ваксините могат да намалят значително тази статистика.

Вие решавате.