В Сърбия са регистрирани 70 болни от западнонилска треска, пренасяна от заразени комари, като петима пациенти вече са починали, съобщи Институтът за обществено здравеопазване на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут", цитиран от Танюг и БТА.

Починалите са мъже, четирима от южнобанатски окръг и един от Белград.

Най-много са заболелите в Белград - 30.

От 2012 до 2017 г. в Сърбия са регистрирани 574 случая на западнонилска треска, починали са 61 души.

Западнонилската треска е сезонна болест и се регистрира в периода на най-голяма активност на комарите. Опитът показва, че първите заболели се регистрират главно през втората половина на юли и най-много са през август. Повечето заразени хора нямат никакви симптоми, а при малък брой има симптоми, подобни на грип. В много редки случаи има сериозни усложнения като менингит и енцефалит.

"Притеснява ме не толкова наличието на 10-15 случая на Западнонилска треска. Тя обаче е показател, че климатичните промени водят до промени в комарите, кърлежите и гризачите, а те пък носят всички заболявания, които са характерни за тях. Например, маларията, към която трябва да бъдем особено внимателни, е унищожена в България. У нас имаме по 10-15 случая, внесени отвън от хора, пристигащи в страната, но не сме допускали вътрешно разпространение на заразата чрез комарите в България. Надявам се това да остане така", заяви пред Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Западнонилската треска е едно от заболяванията, които се предават чрез ухапване от комари, както и маларията. Тези заболявания обаче преди 10 години ги смятахме за екзотични и четяхме за тях само в учебниците по тропическа медицина. Последните години е факт, че те започват да местят границите си на север", каза още Кунчев.

По думите му Западнонилската треска се среща основно при птиците, дребните гризачи, но хората, които са ухапани от заразен кърлеж, също развиват заболяването. То се предава чрез комарите, които са най-разпространени в България от рода Кулекс, така че в случая почти всеки един комар може да бъде преносител на заразата.