Само за последната седмица са възникнали почти 200 битови пожара, при които са загинали петима души, а други 13 човека са пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От ведомството припомнят, че с понижаване на дневните температури и ежедневното използване на отоплителни уреди значително се увеличава рискът от възникване на пожари в бита. 

За да не се допускат сериозни инциденти и за да опазим своя живот и имуществото ни, е важно да спазваме основните правила за пожарна безопасност, допълват от МВР.

Експертите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" препоръчват използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики.

Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали. Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи.

Самотноживеещите и трудноподвижните хора, както и децата са най-рисковите групи при пожар в бита.