От Министерството на образованието и науката съобщиха, че общо 48 582 зрелостници са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който започва на 1 юни от 9.00 часа. Той ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната, при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение.

Всички зали и училища бяха дезинфекцирани и запечатани още в петък. Те няма да бъдат разпечатвани до понеделник сутрин в 7:30 ч., когато ще им бъде направена още една дезинфекция, преди учениците да влязат вътре.

На всеки училищен вход ще има медицински специалист, който ще измерва температурата. Ако тя е над 37,3 градуса и има грипоподобни симптоми, те ще я измерят втори път. Ако се повтори, ще се взима решение как да се процедира.

Важни съвети за изпита

Съвети към зрелостниците, които утре ще се явяват на изпита, отправя Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, който е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Уверете се, че знаете къде точно се намира училището, в което сте на изпит, съветва зрелостниците Стаматов. И ги предупреждава - да не допускат едновременно влизане, с големи групи, в двора на съответното училище. Ако сте няколко съученици, спазвайте дистанция от минимум 1,5 метра, както и спазвайте реда, създаден от директора на училището, предупреждава учениците в 12-и клас Диян Стаматов.

Той съветва зрелостниците да си приготвят още от днес за изпита по БЕЛ: черен химикал, личната карта, служебната бележка, лична предпазна маска или шлем, може и ръкавици, както и прозрачна найлонова торба за прибирането в нея на чанта, яке или на друга връхна дреха. За телефоните или смарт часовниците, училището ще осигури на учениците надписан прозрачен плик.

Председателят на съюза на училищните директори в страната препоръчва на зрелостниците - за по-сигурно, да бъдат събудени утре от близък човек и да тръгнат за училището, в което ще се явяват на изпита, много по-рано от предвиденото, за всеки случай.

"Още вкъщи си премерете температурата, ако не се чувствате добре", препоръчва на учениците Диян Стаматов и ги съветва да бъдат в училището, в което са разпределени, до 8.15 часа. Изпитът започва в 9.00 часа.

"Заемете местата си тихо и изчакайте инструктажа от квесторите! Ползвайте санитарните възли преди началото на изпита. Дезинфекцирайте ръцете си! Четете внимателно указанията, четете старателно въпросите в теста и отговаряйте спокойно; и пишете непременно по последния въпрос /по произведението, което ще бъде известно в третия модул/! Не бързайте! Оценката от матура е окончателна, не знаете къде ще ви потрябва в бъдеще /колкото повече разсъждавате и пишете, толкова по-висока оценка ще имате/. Не може да напуснете изпита по-рано от 60-ата минута", гласят другите съвети към зрелостниците за матурата по БЕЛ.

Най-предпочитаните предмети за втори задължителен изпит

Заявления за втория задължителен изпит, който ще се проведе на 3 юни, също от 9, 00 часа, са подали 37 116 ученици. Други 11 548 са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни.

И тази година най-много ученици - 11 884, са пожелали английския език за втория си задължителен изпит. След него се нарежда биологията, избрана от 9846 зрелостници, а 4879 са посочили география и икономика.

За изпита по философия са подадени 4621 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2509 зрелостници, а по история и цивилизация - 966.

Изпит по физика се очаква да положат 197, а по химия - 188 ученици. След английския, най-много желаещи да се явят на матура по език са учениците, избрали немски - 944, след него се нареждат тези с френски - 373, с руски - 321, с испански - 319 ученици.

Най-малко зрелостници са избрали да се явят на изпит по италиански език - 69.

Във връзка с възможността да се кандидатства в различни специалности във висшите училища с резултатите от матурите, за изпит по желание заявление са подали общо 970 ученици. От тях 302 са избрали изпит по математика, 280 - по английски език, 116 - по физика и астрономия, 93 - по биология, и 68 - по химия.

По останалите предмети желаещите са по-малко. Изпитите по желание ще се проведат на 2 и 4 юни от 8,00 часа и от 14,00 часа за различните предмети.