45 хиляди българи са се преселили в Германия само за година. Общият брой на нашите сънародници в страната пък е 310 000, според данни на Федералната статистическа служба във Висбаден.

Мнозинството от тях е на възраст между 30 и 35 години, а 5,2% са родени в Германия. Най-много българи живеят в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария – общо около 114 000 души, съобщи в. "Български новини".

Статистиката сочи, че все повече чужденци избират Германия за страната, в която ще се установят. Общият брой на хората с миграционен произход в станата е 19,3 млн. души, което показва увеличение с 4,4% в сравнение с 2016 година.

От началото на годината до края на май българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв., съобщи Investor.bg.

Точната сума е 506,9 млн. евро, което е със 6,8 млн. евро повече от същия период за миналата година, когато живеещите в чужбина българи са пратили на близките си 500,1 млн. евро.

Основните трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия, Великобритания и Гърция, където живеят най-много българи и все така се използват предимно за погасяване на битови сметки, кредити, здравеопазване, образование и различни покупки.