44 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 1249 проби, което означава, че процентът на заразени е 3,5. Това показват данните в Единния информационен канал към полунощ.

Най-много са новорегистрираните носители на вируса в София, Благоевград и Монтана. Разпределението на случаите по области е: Благоевград - 8, Бургас - 1, Варна - 1, Добрич - 3, Монтана - 8, Пазарджик - 3, Пловдив - 4, Смолян - 5, София (столица) - 9, Стара Загора - 1, Търговище - 1.

В болница остават 718 пациенти, 35 от тях - в тежко състояние.

Починалите се увеличават с 6 - общо 761 са жертвите на болестта у нас.

Расте и броят на излекуваните - 13 580. От тях 22 са регистрирани през изминалото денонощие.

От началото на епидемията потвърдените случаи на заразяване със SARS-CoV-2 у нас са 18 863. Сред тях 1 053 са медици. Общият брой на жертвите на COVID-19 от началото на епидемията е 761. Активните случаи към 20 септември са 4522.

В световен план броят на заразените надхвърли 30,78 милиона, а починалите са 954 843 според статистиката на Ройтерс.

Нова карантина в Мадрид влиза в сила от днес

От днес в редица райони на Мадрид и околностите влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Те бяха обявени от регионалните власти заради увеличаването на случаите на Covid-19.

Мадрид е най-засегнатата област в Испания, следвана от Каталуния.

Новите мерки засягат над 850 хиляди души, които нямат право да напускат кварталите си, освен за да отидат на работа, за обучение или медицински преглед. Влизането в тези райони също е ограничено.

Карантинните мерки се отнасят преобладаващо за райони, в които живеят хора с по-ниски доходи и имат по-висок процент население от имигранти. Вчера бяха проведени мирни протести в 12 от 37-те засегнати района.

Отново затварят парковете, а магазините и ресторантите са лимитирани до 50 процента от капацитета си. В цялата област вече могат да се събират до шестима души, вместо до десетима, както досега.

На недоволството от мерките на хората в засегнатите зони здравните власти в Мадрид отговориха:

"Това е тежко решение, но е необходимо. Става дума за вирус, срещу който към днешна дата няма ваксина, нито лечение. Но знаем как се разпространява и сме длъжни да реагираме".

Засилено е полицейското присъствие, глобите за нарушителите са най-малко 600 евро, но няма да бъдат налагани през първите 48 часа.

Мадрид и околностите са най-засегнатата област от коронавируса в Испания. Смъртните случаи в Испания надхвърлиха 30 000 при 640 000 потвърдени случая на зараза.

Кръчми в Ирландия отварят

Кръчмите в Ирландия, които не предлагат храна на клиентите си, отварят врати след шестмесечна карантина, съобщава националната телевизия. Във връзка с пандемията от коронавирус обаче те ще трябва да прилагат определени правила. За всяка кръчма е въведен лимит на клиентите, които задължително трябва да поръчват на маса и да спазват социална дистанция. Въведени са също ограничения за нивата на шума и движението на персонала.

Изключение от правилата са баровете в Дъблин, където беше обявена трета степен на опасност във връзка с коронавируса и там бяха въведени по-стриктни ограничения. Според изискванията всички заведения в града могат да осъществяват само доставки за вкъщи или да обслужват ограничен брой хора в зоните на открито.