Потвърдените нови случаи на COVID-19 в България са 47, общият брой е 1588. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Нова област е Разград. Има 6-има заразени в София, във Видин 22-ма, Благоевград - 5, 3 в Плевен, 2 в Кюстендил, 2 в Перник, в Пловдив, Пазарджик, Враца, Разград, Смолян, Сливен и Ямбол по един. Има 5 нови случаи на заразени деца на възраст между 2 и 16 години. Три от тях са в Благоевград и по един във Видин и Враца.

Общият брой на починалите от коронавирусна инфекция е 69 души. Установени са четири нови случая сред медицинския персонал - двама лекари и един ренгенов лаборант в "Пирогов" и персонал от отделението по хемодиализа в Плевен. 

"Има първи случай на починала лекарка от МБАЛ-Сливен, работеща в Инфекциозното отделение", съобщи доц. Димов и добави, че медичката е на 43 години. При нея много бързо се е развила клиничната картина и е била интубирана.

Излекувани са 11 нови пациенти, с това общият им брой е 287 или 18 процента от установените заболели. От потвърдените 1588 случая 317 са под болнично лечение и 43-ма са в интензивно отделение, посочи още доц. Димов.

За 24 часа 94 552 са новите потвърдени случаи в света и 5624 са смъртните случаи.

От днес Националният оперативен щаб престава да дава редовните си брифинги в обичайния си досега вид, съобщи ръководителят на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова.

Актуалната информация за страната и света ще бъде представяна пред медиите под формата на съобщения от доц. Димо Димов, секретар на щаба. Мотивите за спирането на редовните брифинги е, че българското обществото вече е добре информирано за пандемията от коронавирус.