Новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие у нас са 41 души. И макар само с един повече (42-ма излекувани) и днес за пореден ден оздравелите са повече от заразените. От новите заразени 11 са в болница.

Общият брой на заразените с вируса у нас става 2372 души, активни - 1478. Най-засегнатата област е София - 995 случая, 126 в болница, 19 на интензивно лечение.

Това заяви по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб д-р Тодор Кантарджиев.

От новите случаи в София са 8 - 2 в Александровска болница, 1 - в ИСУЛ, 1 - в Пирогов, 4 са на домашно лечение. Има 1 в Благоевград, 1 в Кюстендил и 1 в Смолян.

Има един нов случай на заболял от медицински персонал - сестра от детска ясла в Кнежа.

Най-много заразени, очаквано, има в Пазарджик - 17 души, където има клъстър в завода за авточасти. Кантарджиев обаче успокои, че там заразата е овладяна заради много добра организация, а в завода ще бъде извършена пълна дезинфекция.

Д-р Тодор Кантарджиев обясни, че когато се хванат първите случаи и се вземат спешни и строги мерки, заразата бързо се овладява.

Относно тестовете - за последното денонощие са направени 1450 такива, като д-р Кантарджиев нарочно уточни, че постоянното увеличаване на броя на тестовете не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, тъй като напоследък капацитетът на тестовете се е увеличил от 2 до 3 пъти.

Петима са починали - мъж на 78 г. с диабет в "Пирогов", мъж и жена в Пазарджик, жена на 51 г. с онкологично заболяване в Стара Загора, мъж в Ямбол с инсулт на 88 г.

Д-р Тодор Кантарджиев обясни, че не е вярна тезата, че у нас смъртността е малка, защото нямаме много възрастни над 90-95 г.

"На тези хора ще кажа следното, тежестта на протичане на коронавируса зависи от две причини - броя на вирусите, с които организмът на човек се е заразил, а втората - броят на рецепторите в органите, в които ще се улови вирусът, както например децата, които го карат почти без клинична проява. Над 75 г. тези рецептори намаляват, а 100 годишните хора преживяват вируса, защото нямат тези рецептори в органите на дихателната система", обясни д-р Кантарджиев.