Пожарът, който се разгоря във вторник в Благоевградско, вече е загасен, но опустоши около 400 декара иглолистна гора.  Засегнати от пожара са и къщи в близкото село Дренково.

Къщата си в Дренково Павел Капитански строил 40 години. За броени часове всичко е унищожено - тази сутрин семейството намира дома си с изгорял покрив и подгизнали основи. Семейната вила не е застрахована. В момента вътре няма нито ток, нито вода, а щетите са за десетки хиляди левове.

Пожарът в района на село Дренково възникна снощи и гасенето му започна още тогава.  Огънят е тръгнал от две места едновременно, сочат първоначалните изводи на пожарникарите. Следите водели към две къщи в двата края на Дренково. Вероятно са пламнали сухи треви, а пожарникарите нарекоха огъня низов. Вятърът, който духаше в района през изминалата нощ, забави локализирането на пожара.

Към момента огнеборците са категорични, че тлеят само вътрешни огнища, а опасност за населението няма. Дежурни екипи остават на следят да се възобнови пожара.

"Около 120 човека има в момента тук. Те ще останат на място до късно през деня, а за през нощта също ще бъде осигурено дежурство, тъй като продължава да духа вятър и не е изключено да има някакви вътрешни огнища, които през нощта да се активизират и гората да се възпламени отново", съобщи инж. Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград.

От Агенцията по горите предупредиха, че тревожно нарастването на броя на горските пожари през последните няколко седмици. Броят на пожарите само през месец септември е достигнал 33 броя, а опожарените горски площи са над 800 дка, което е почти 50% от всички засегнати от пожари горски територии за 2018 г.

Данните на ЮЗДП сочат, че общо 37 пожара са възникнали от началото на годината на тяхна територия. Засегнати са над 1000 декара горски територии, основната част от които са иглолистни култури. Човешката небрежност продължава да е основен фактор за възникване на горските пожари. Опасността от нови запалвания остава изключително висока заради сухото време и високите треви. Затова от ЮЗДП призовават гражданите за повишено внимание при боравене с огън и напомня, че е забранено паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи на по-малко от 100 метра от границите с горските територии. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.