Втора нощ бе затворен главният път Сливен - Ямбол в района на село Крушаре от протестиращи срещу заповедта за ликвидиране на прасетата тип "заден двор" (домашните стопанства) като превенция срещу африканска чума по свинете (АЧС), предаде БНР. Протестът е под надслов "Курбан по време на чума".

Нощта е преминала спокойно, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Не е имало опити за провокации.

Близо 40 души са нощували на пътя в знак на протест срещу взетите мерки за ограничаване на африканската чума по свинете, съобщи Василева. Според нея Крушаре е станала знакова точка в борбата с правителствените мерки и на място са пристигнали хора от цялата страна.

"В момента тук има хора от Ямбол, има хора от Търговище, има хора от Бургас. Очакват се да дойдат още протестиращи. Днес във Ямбол също ще има протести".

Василева припомни основното искане на протестиращите:

"Това е отмяната на евтаназиране на свинете в стопанствата, което трябваше да се случи до вчера".

Пътят Сливен - Ямбол продължава да бъде затворен и в двете посоки. Блокадата започна на 2 август в 17.30 часа, като оттогава движението е преустановено. От полицията съобщиха, че няма да се позволят магистралата да бъде затворена. Те препоръчват на пътуващите да изберат алтернативен маршрут. Обходният път е през селата Камен, Жельо войвода, Кабиле. От ОД на МВР следят да няма инциденти и ескалация на напрежението.

В Сливенска област все още няма случаи на африканска чума по свинете. В два промишлени свинекомплекса в областта се отглеждат 3 994 животни. Около 5 140 са прасетата в личните стопанства, съобщиха от областната администрация.

Правителството даде срок до 2 август вкл. за доброволно заколване на прасетата, което ще даде възможност за използване на месото след термична обработка. В противен случай започва принудителната им евтаназия и загробване.

Протестът "приближава" София

Жители на софийското село Мрамор излизат в 11 часа на протест срещу заповедта за унищожаване на прасета в селото, съобщи БНР. Протестиращите припомнят, че в София няма регистрирано огнище на африканска чума и настояват изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел "заден двор" на пазарна цена.

Отменен протест в Бургаско

Насроченият за днес протест срещу унищожаването на прасетата в бургаското село Винарско беше отменен, за да не бъде политизиран, съобщи пред Радио Бургас кметът на селото Стойко Манев:

"И вчера, и днес колят непрекъснато, за да няма тези ексцесии и после те да се опитат всичко това да обърнат в политически въпрос. Сега има избори и така - аз не искам тези неща".