Бебе на 40 дни е прието в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив вчера. То е било контактно с баба си, която е заразена. Детето също е с положителна проба, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Тя благодари на екипа на клиниката, който въпреки голямото натоварване продължава да е на първа линия.

Инфекциозна болница в Пловдив вече е пълна с пациенти с коронавирус, съобщи 24plovdiv.bg. До приемането на бебето най-младият пациент е бил на 47 г. Най-възрастният е на 87 г.

В клиниката има достатъчно предпазни средства и медикаменти, но не достигат медици. По тази причина в Инфекциозна вече се командироват екипи от други болници под тепетата.

Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус за последното денонощие - 188 души, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че в цялата страна се наблюдава увеличена заболеваемост, като новите огнища са свързани с баловете и масовите събирания на близки и роднини.

"Броят на новите доказани случаи расте от 12 дни и вече имаме седмици с повече от 100, 150 заразени дневно, което води до някои необходими анализи, които ежедневно на срещите си обсъждаме. Засега се увеличава контролът на въведените у нас мерки. С удължаването на епидемичната ситуация не бива да се допуска събиране на много хора в магазини и публични закрити пространства, където задължително трябва да се носят маски, каза членът на Националния оперативен щаб.

Проф. Кантарджиев припомни, че носенето на маски е задължително и в градския транспорт. По думите му е изключително важно в болниците да не се допуска разпространение на заболяването.

"Необходимо е стриктно спазване на правилата за работа и все повече болници да се включват, за да се поемат новите случаи", каза той и добави, че работодателите трябва да следят за спазването на мерките в големите колективи.