Домашна котка бедства вече четвърти ден на дърво в центъра на Своге, съобщава bTV. До момента обаче институциите са безсилни да се справят със ситуацията. Търсят се спасители.

Котето Том - на година и половина, се покачило на дървото в понеделник, след като избягало от близката ветеринарна лечебница, където било лекувано от прострелна рана в крака.

Стопаните на животното и жалостиви граждани се обаждали многократно на телефон 112. От там казали, че трябва да се свържат с пожарната. Пожарникарите пък казали, че нямат вишка.

До момента единствено от Община Своге се опитали да помогнат с техника. Работници от общината се качили с вишка на дървото, но тъй като е много високо не успели да свалят котката.

Дървото се намира в непосредствена близост до контактната мрежа за високо напрежение, захранваща влаковете в района на жп гарата в Своге. Затова спасителната операция е била прекратена. Така четвърти ден животното е на дървото.

След като и природозащитници не се наели да помогнат, днес единствената надежда на хората са спасители от пещерен клуб в Церово, които обещали да помогнат. Другият вариант е котето да слезе само от 15 метра височина, което обаче е малко вероятно.