Общо четири станаха децата от 185 детска градина в столичния квартал "Дружба", които са дали положителни проби за COVID-19. При всички тях заболяването протича безсимптомно, съобщи Нова телевизия.

Въпреки плъзналата зараза, детското заведение от днес отново работи. Карантинирани са само трите групи, от които са доказано заболелите деца. Директорът на градината Милена Русинова обясни, че там има още 10 групи и няма как всички деца да бъдат спрени да посещават занятията.

"По данни на родителите децата с установена коронавирусна инфекция се чувстват абсолютно здрави. Контактните са карантирани, така че започнахме работа днес с по-малко деца. Отваряме, защото предписанията на РЗИ са такива. Градината е голяма - 13 групи. Под карантина са само три, това не е кой знае какъв процент. А трябва да бъдем отговорни и към родителите, които ходят на работа", обясни Русинова.

PCR тестовете на всички служители са отрицателни.

По думите на директорката, тази седмица се очакват 53 деца в градината, а от понеделник - 84. Броят им бил по-малък, тъй като в детското заведение се приемат само деца с отрицателни PCR тестове.