39-годишен мъж от Монтана е починал след усложнения от грип, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От там уточниха, че пациентът е бил с хронична бъбречна недостатъчност.

"Пациентът е хоспитализиран е по спешност в болницата в Монтана и след взет носо-гърлен секрет е потвърдено наличието на грипен вирус A(H1N1), т.е свински грип, който циркулира в цялата страна и който е виновник за тази доста масивна и все още неприключила грипна епидемия на територията на нашата страна. В резултат на тежкото придружаващо заболяване се наблюдава една много бързо протичаща форма на грипа, с развитие на тежка дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност и летален край в рамките на един-два дни", каза пред Бул Нюз заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Мария Каменова.

През миналата седмица общата заболеваемост в региона е 315 на 10 000 души, като най-засегнати са малките деца. Във възрастовата група на децата от 0 до 4 години заболеваемостта е 1059 на 10 000, а при децата от 5 до 14 години - 818 на 10 000.

Грипната епидемия и грипната ваканция в област Монтана се удължават до края на тази седмица - 8 февруари, включително. Учениците са във ваканция от 29 януари.