387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на 2019 г. 258 от тях са трафикирани с цел развратни действия, 56 с цел принудителен труд и 51 са спрямо бременни жени с цел продажба на новородено. Това обяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова по повод 18 октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора.

На фона на данните се наблюдава спад на непълнолетните лица, станали жертва на трафик.

Трафикът на хора в България през последните години се увеличава. Това сочат данните на Българският червен кръст в Пловдив и Фондация "Джендър алтернативи", които работят за превенция на трафика на хора.

За седем години сексуалната и трудова експлоатация на български граждани е увеличена три пъти. В същото време броят на заведените дела през годините намалява. Областите, в които се регистрират най-много казуси са Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Пловдив.

Трафикът на хора е престъпление срещу личността и човешките права, нарушение на общочовешките етични норми и ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им. Трафикът на хора в голяма степен засяга жените и момичетата.