Парламентът одобри бюджета за образование за 2020 г., който предвижда 360 млн. лева за увеличение на учителските заплати. От БСП обаче коментираха, че повече средства не означават повече качество.

"Увеличението на възнагражденията не е достатъчно, но е задължително условие за подобряване на резултатите в образованието", коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дебатите по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

"Добре, че се увеличават средствата, но резултатите от последното изследване на PISA показват, че сме далеч от ефективното им използване", отговори му Ирена Анастасова от левицата.

Вълчев подчерта, че средствата никога не са достатъчни, но и никога не са били и толкова много.

По думите му 600 млн. лева е реалното увеличение за следващата година, без увеличението на средствата от ЕС.

"Тук добавям и тези 70 млн. лева, които са допълнително заложени за изграждане на детски градини и за доизграждането на училища, посочи той", каза той. По думите му най-голямото увеличение действително е за заплати на учителите.

Велчев посочи, че най-добрите страни по PISA с най-високи резултати са тези, в които най-добрите ученици стават учители. Трябва да инвестираме първо, да мотивираме най-добрите ученици да станат учители и тогава да берем резултати, добави Вълчев. Той отбеляза, че по други проучвания сме на 8-мо - 9-то място в Европа, но по PISA, която е ориентирана по меренето на умения, си оставаме с ниски резултати, отбеляза просветният министър.

По думите му няма нищо ново в PISA - проучването потвърждава анализите от предходните години и анализите от националните външни оценявания.

"Много е важно да имаме политическия консенсус учителските заплати да са над средните за страната в дългосрочен период - поне 120 процента от средните за страната. Ако успеем да поддържаме този политически консенсус, в дългосрочен план ще имаме и добро образование", заяви Красимир Вълчев.

Общо 604 822 900 лв. са трансферите от бюджета на Министерството на образованието и науката за Българската академия на науките /БАН/ и за държавните висши училища. От тях 105 611 000 лв. са средствата за БАН. Софийският университет "Св. Климент Охридски" получава 73 565 500 лв., Технически университет в столицата - 54 552 200 лв., Медицинският университет-София - 39 055 700 лв., а Университетът за национално и световно стопанство - 23 962 500 лв. Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" получава 13 369 000 лв. за догодина, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" - 26 393 500 лв., а Стопанската академия в Свищов - 4 319 100 лв.

От бюджета на МОН се пускат и 100 хиляди лева на Македонския научен институт.