По данни на European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC, България бележи 32.8% спад в заболеваемостта от COVID-19 в сравнение с последните две седмици. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в официалния си профил във Фейсбук.

"За същия период Хърватия има ръст на заразените с 181%, Франция - 106%, Нидерландия 46% и Гърция 51%. Докато пандемията в целия свят расте, България е една от малкото страни, които я управляват правилно", категоричен бе министър-председателят.

Той отново припомни, че България първа е въвела ограничителни мерки след избухването на пандемията.

"Te бяха гъвкави и така икономиката продължи да работи. Реорганизирахме индустрията си, презапасихме се със защитни средства и лекарства. Гарантирахме, че болниците ще издържат на натиска. В същото време благодарение на разумната си финансова политика, държавата продължава да отпуска средства за социално-икономически мерки в отговор на кризата", допълни Борисов.

По думите му, в момент, в който световните икономики отчитат рекорден спад, българските власти подпомагат индустрията, гражданите, увеличават доходите и строят в цялата страна.

"И всичко това - без да сме теглили заем.", заключи премиерът.

Според данните от Националната информационна система 169, с 34 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3667 PCR теста (4.60% положителни проби). 

Починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 519. 7 от случаите са от последните 24 часа.