Вече да не се отнема книжката и да не се свалят регистрационните номера на автомобила при шофиране без застраховка "Гражданска отговорност" на пътя. Това предлагат от МВР в нов законопроект, съобщава bTV.

Санкция за нарушението да остане само глобата от 300 лв., гласи предложението.

Според застрахователи и правозащитни организации обаче това ще увеличи нарушителите на пътя.

С отнемането на книжката и свалянето на номерата през последните години българите без "Гражданска отговорност" са намалели от 20% на 2%, казват от Асоциацията на застрахователите.

"В резултат на тези промени се създава възможност за движение по пътищата на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност за автомобилистите" с всички тежки последици от това", пише в официално становище на Асоциацията на българските застрахователи по законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, публикуван от МВР и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

От мотивите към законопроекта не става ясно каква е целта на премахване на част от найсериозните санкции за шофиране на автомобил без застраховка.

Миналата година над 1 милиард лева са изплатени по застраховка "Гражданска отговорност" както за инциденти с пострадали, така и за имуществени вреди.

Настоящите наказания обаче ангажират голям човешки ресурс в полицията, без да допринасят за безопасността на движението, пише в законопроекта за промяна, който от МВР отказаха да коментират.

"Напълно разбираме нуждата от намаляване на административната тежест за служителите на МВР, но считаме, че това не следва да става за сметка на санкциите и принудителните административни мерки, създадени да обезпечат изпълнението на задълженията за сключване на посочената застраховка", са мотивите на застрахователите.

Те смятат, че ще се създадат проблеми за сектора, който и без това изобилства от такива. В мотивите им се посочва също, че България е сред страните с най-много катастрофи и жертви на пътя в рамките на ЕС.

Застрахователите считат, че контролът върху сключването на "Гражданска отговорност" не само не трябва да намалява, но трябва да се засили.

За сравнение наказанието при преминаване на червен светофар е три пъти по-леко - глоба от 100 лв. и отнемане на 8 точки.