За два нови случая на заразени деца с COVID-19 и 3 нови случая със заразен медицински персонал, съобщиха на редовния брифинг от Националния кризисен щаб. 

Лекар от "Софиямед" е дал положителна проба за COVID-19, както и двама санитари от "Пирогов". 

39 са заразените с коронавирус у нас през последното денонощие. Така общият брой става 1387 души

222 са излекуваните лица, като нови 16 са преборили болестта, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. 

Починали са още двама души за изминалото денонощие - в неврологичната клиника във Видин. Става въпрос за жена на 77 г и мъж на 72  години. И двамата са с иунсулт, диабет и други придружаващи заболявания.

Общо 58 са починалите до сега. 

В цялата страна има 301 души в болници и 39 в интензивни отделения. 

691 случая са регистрирани в София от началото на извънредното положение. Столицата държи първенството, каза още ген. Мутафчийски. 152 са настанени в болница, а 21 от тях са в интензивни отделения. 

Относно заразените в дома за стари хора в Гара Орешец, повечето от тях са носители, а не болни, съобщиха от щаба. 

"Много внимателно следим ситуациите. Не виждам пропуск в дейността на РЗИ. Оптимистична е новината, че дори в този дом, хора на тази възраст са само носители, а не са болни. Ще останат на втория етаж с максимално спазване на мерките, за да опазим останалите и персонала. Вътреболничните инфекции могат да бъдат предотвратени на 30% ако се спазват абсолютно всички мерки. 70% няма как да пропуснат инфекцията, така че не търсете вина в персонала", поясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев. 

През нощта се е влошило състоянието на един от заразените с COVID-19 от Дома за възрастни хора. Наложило се е след 00,00 ч човекът да бъде транспортиран в болница. От щаба в Димово смятат, че възрастните хора с коронавирус трябва да бъдат изведени от дома. Засега те са общо 15 и са отделени на втория етаж. Чакат се резултатите и от други взети проби от обитателите на дома и от персонала.

От щаба са катеорични, че преместването им би било излишен риск. 

"Вчера към обяд направихме обиколка на Южния парк. Видяхме, че организацията наистина е много добра, не се наблюдаваше наистина никакво струпване. Ако продължи в същия вид, не виждаме причина да не се премине и към други подобни мерки в бъдеще. Много е важно и следващите празници, които предстоят, какво ще се случи - дали ще има нови струпвания на КПП-тата", коментира Мутафчийски.

По отношение на разхлабване или затягане на мерките се следват тенденциите, не само броя на заболелите, посочиха от щаба.

Към днешна дата епидемичната обстановка в кварталите "Филиповци" и "Факултета" е спокойна и няма нови огнища.

В полунощ днес ще бъде вдигната карантината и за Паничерево. Причината е, че там заразата засега е овладяна. Не се отменя обаче носенето на маски, спазването на лична хигиена и на дистанция. Паничерево е под карантина от 15 април. В селото има около 95 жители. Там населението бе тествано с дарени бързи кръвни тестове.

След Паничарево, същото ще се случи и с кварталите под карантина в София. 

"Относно разпределението на заболяваемостта в София, експертите на РЗИ сигнализират ако има такава. В останалите квартали на София има дифузно разпределение. Няма конкретика на събиране на много семейно-битови огнища близки едно до други и нямаме контакт между тези семейни огнища. И в момента се анализира ситуацията и се изследва коя друга таргетна група ще бъде обхваната и се прави анализ, за да се вземат мерки", коментира началникът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Празникът 6-и май тази година няма да може да се проведе във формата, в който сме го виждали през предходните години.

"Парадът изисква подготовка повече от месец - което е събиране на хора на едно място. По този въпрос не сме имали разногласия", заяви ген. Мутафчийски.

Ще има форми на отбелязване за военните училища, ще се излъчват по телевизионните програми. Нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май. В никакъв случая няма да има парад, каза още той.

Няма нови огнище в страната, поясниха още от щаба.